Visionen som blev för liten

Viking Bergström
Året var 1996 och jag (Viking) hade precis kommit igång med CMS i Sverige, det var dags att sätta mål och förstås ha en vision. En vision är ofta på gränsen till ouppnåelig, jämför gärna med nollvisionen som Sveriges riksdag tagit (att ingen ska dö i trafiken). Det är en dröm, det vet vi alla men utan drömmar kommer vi inte långt. När jag satte visionen för CMS så bestämde jag att vi skulle ha 100 stycken träningsanläggningar i vårt svenska nätverk. Egentligen var det ren matematik, det var baserat på att vi erbjuder exklusiv rätt till territoriet som man verkar i och 1996 fanns det ungefär 100 potentiella orter att bearbeta. Detta i sin tur byggde på att mellan 3 och 12% av befolkningen tränade på gym, snittet var 7%. Det innebar att det ofta krävdes en ort på minst 10 000 innevånare för att lyckas med en bra affärsenhet. Visst fanns de orter där intresset var större men rikssnittet begränsade min vision.

Nu har det gått 17 år sedan dess (publicerades 2013) och redan under förra året förstod jag att min vision för länge sedan blivit möjlig att uppnå.

Sverige har förändrats enormt under dessa år och antalet tränande är idag i flera städer kring 30%. Det finns ganska många anläggningar som ensam har mellan 10-15% av marknaden. Det här betyder att många fler orter plötsligt blir marknader som passar för etablering. Samtidigt har det gått bra för mina kunder och det är snart en regel att man öppnar flera enheter i den marknad man redan verkar i, något som förstås är bra för alla! Med allt detta sammantaget så var det dags att tänka om.

100 blev 200
Hösten 2012 tog jag därför beslutet att lyfta visionen till 200 anläggningar som skall finnas i vårt svenska nätverk. Vi har just nu cirka 90 stycken, då inräknat 10 st som inte ingår i CMS Travelpass eftersom de endast är öppna för medlemmar, dessa är ofta en ”andra anläggning” som servar ett större geografiskt område i den stad där man har sin moderanläggning.

Det roliga med en ny vision är förstås att man plötsligt måste se allt med ny fräscha ögon. Sitter vi i rätt lokaler? Är vi rätt bemannade? Hur når vi denna nya vision, osv. Med dessa frågor i huvudet tog jag beslutet att anställa fler.

Viking Bergström