Vill du träna billigt?

Viking Bergström
Idag kan vem som helst träna utan någon extra kostnad. Ett exempel är alla gratisappar som erbjuder rörelser för starkare rygg etc. Du gör helt enkelt din träning i hemmet! Gratis och bekvämt! Du behöver inte ens ha träningskläder och du slipper resor och andra obekväma moment. Så, varför är det då så få som gör detta? Varför står det ofta en träningscykel i sovrummet, när den ändå bara används som klädhängare? 

Det enkla svaret är brist på motivation.
Det är bara cirka 2% av mänskligheten som drivs av en så stark motivation, att träningen blir av fast ingen annan ser det! Några fler klarar detta om de tar en selfie och lägger ut efter träningspasset på köksgolvet. Det är trots allt ett sätt att få bekräftelse. Eftersom nästa alla behöver bekräftelse och gärna då av människor som är viktiga för dem, så har gymmet blivit en bra mötesplats. 

Men inte vilket gym som helst 
Många går i fällan och köper kort på obemannade gym, vilket i stort sätt fungerar som ett köksgolv! Det finns förstås de som trivs på gym utan personal, du känner igen dem på att de ofta har hörlurar och sällan tittar upp eller hejar när det möter dig. Sannolikt en 2%:are som tränar för sin egen skull. Vi brukar kalla dem för målmedvetna tävlingsmänniskor med tydligt fokus. De flesta är dessutom ganska unga. För denna grupp kan obemannat vara en lösning. Men är du en social person som tycker att träning är viktigt, därför att du vill må bra, eller minska i vikt eller kanske stärka ryggen? Du tycker egentligen inte att själva träningen är så rolig men du skulle gärna vilja hitta något som du trivs med, någon träningsform där du glömmer tiden och plötsligt börjar du må bättre! Ja, då ska du söka upp en bemannad anläggning.

Det finns olika nivåer på bemanning också.

Vi brukar kalla de som har hög bemanning för premium eftersom de typiskt har ett högt ”nöjdkundindex”.

Vad ska det då kosta? 
Från gratis upp till 199 kr/mån brukar vara obemannat. Från 500 kr och uppåt brukar ha en bra bemanning 200 – 499 kr kan variera stort men det finns en tumregel, du får vad du betalar för…

Så hur väljer man ett gym?

Fråga dig själv om du är så självgående att du klarar din träning utan yttre motivation, om inte, välj att betala! Det är alltid billigare att träna där träningen blir av! Det finns hundratusentals gymkort på billiga gym och gymkedjor som inte används. Har du ett sådant kort? Avsluta det och kontakta ett premium-gym! Kontrollera att utbudet passar dig, att det finns PT och att du får hjälp redan från start. Ett gott tecken är om du får en hälsoplan eller liknande innan du bestämmer dig. Ett kort på en sådan här anläggning kanske kostar dig mellan 5-10 tusen/år men skillnaden blir nu att träningen blir av, du får resultat. Kanske du träffar nya vänner och just det faktum att du nu tränar regelbundet kommer förlänga ditt friska liv med många år! 

Vad är det värt?
Det är svårt att mäta värdet men forskare menar att 1 friskt år är värt ungefär 588 000 kr, man har då jämfört med ett år där du ligger i en säng. I den jämförelsen blir ett årskort på gymmet ganska billigt. Om du är ensam och träffar en ny livskamrat så kanske du sätter ett pris på det. Om du går ner 10 kg i vikt och trivs bättre med ditt liv så kanske det har ett värde. Om du blir starkare i ryggen, minskar medicineringen eller tillbakabildar Alzheimers sjukdom (ja fysisk träning kan göra detta), så ökar kanske värdet för dig och din partner. Mitt tips när du ska välja gym är enkelt: Titta inte på priset, titta på det värde du får!Vi betalar stora summor för bilar, vi betalar för service och driftskostnader men när det gäller vår egen kropp så är vi inte lika motiverade att betala. Varför?

Vi har bara en kropp, ta hand om den, var ska du annars bo?

Behöver du komma igång?
Här hittar du en premiumanläggning nära dig.

Driver du gym?
Kontakta oss på info@cms-sweden.com så bygger vi framtidens premiumanläggningar tillsammans.

Lycka till!