Vem bestämmer hur många som tränar i en marknad?

Viking Bergström
Är vi som driver anläggningar en dela av människors beslut att börja träna? Ja absolut! 

Självklart får hela vår bransch just nu mycket draghjälp att t.ex. program som Biggest Loser i TV 4 eller Let´s Dance i samma kanal.

Men det finns flera tydliga trender just nu. Allt fler specialiserade anläggningar som på ett tydligt sätt riktar sig till en målgrupp, växer upp i marknaden. Exemplen är många men bara för att nämna en, Itrim, är en affärsmodell där fokus är viktkontroll.

Just nu växer också PT anläggningar upp som svampar ur jorden, kanske huvudsakligen för att marknaden har mognat och allt fler ser värdet av att få en hög kvalité före ett lågt pris. Träning som inte blir av har inget värde! 

En annan trend är flera anläggningar i samma stad eller i närområdet, det växer just nu upp små kedjor som alla skall bli stora! Bra och mycket lyckade exempel är Malkars i Kalmar som vid etableringen av Malkars Väst (Jan-2011) fick många tusen ”Kalmariter” att börja träna. Det var huvudsakligen nya kunder som strömmade till och Malkars alla 4 anläggningar växte rejält under etableringsperioden. 

Womens Wellness i Uppsala och Må Bättre (Norr om Mälaren) är 2 andra exempel på denna effekt.

Ett annat inslag är forskningen som släpper studie efter studie med samma budskap, motion är livsviktigt, följ gärna forskning.se där hittar du alla argument du söker. Politiskt har vi också fått draghjälp, vi får inte glömma att vi har en gynnsam behandling i momsfrågan och att företagens ansvar för de anställda belyser behovet av proaktivitet hos företagen. Självklart kunde vi önska mera och det kommer.

Vi kommer snart se försäkringsbolag dra sitt strå till stacken. Det kanske mest eftersatta just nu är nog svenska skolans syn på gymnastik, inte särkilt mycket där som hänger med…

Eftersom jag intresserat mig för dessa frågor sedan 70-talet så vill jag med viss pondus säga, att det har aldrig varit ett större intresse i vår marknad!

Lycka till allihopa med höststarten, nu kör vi!