Vem är detta?

Viking Bergström
Historien om en man med propeller!
Jag började träna 1968-69, efter att ha köpt ett par hantlar av David Prowse, en engelsk bodybuilder som var född 1 July 1935, han är mest känd för sin roll som Darth Vader i Star Wars men han har även spelat i filmen A Clockwork Orange för er som känner till denna gamla kulfilm.

David blev en förebild och han gav också ut en bok som förklarade hur man skulle använda dessa hantlar. Det var ingen annan i min bekantskapskrets som tränade så jag gissar att några tyckte jag var lite udda, redan då!

1970 blev jag mera intresserad av tyngdlyftning och då valde jag att bli medlem i Västerås Atlet Klubb, snart var jag ordförande och höjde årsavgiften från 15 kr till 25 kronor, medlemmarna rasade! Kanske var detta mitt första försök att affärsutveckla denna bransch. Under hela 70 talet växte träningen och både jag och många fler började träna på ett annat sätt, föreningen togs över av Västerås Brottarklubb och nu kallades vi bara motionssektionen, vi var faktiskt 1000 medlemmar i Västerås och ännu i dag kan jag komma ihåg många roliga händelser. En sådan var när den första tjejen tittade in i lokalen och frågade om hon fick träna hos oss, vi tittade på varandra och plötsligt förstod vi att vi nu måste börja tänka lite mer på detaljer som träningskläder.

Allt gick rasande fort och i slutet på 70 talet var det många tjejer som tränade. De hade också fått ett omklädningsrum!

Under 80 talet blev jag entreprenör, mitt första gym hamnade i Hantverkshuset, Västerås. Det hette Colluseum Gym, (så stavade vi för att särskilja oss).

Vi var sannolikt först i Sverige med Pre Sales, det 50 första som blev medlemmar innan vi öppnade fick en collagetröja. Vi sålda alltså 50 årskort före vi öppnade.

Vi erbjöd också årskort på delbetalning vilket var ganska komplicerat eftersom autogiro ännu inte var uppfunnet! Efter 2 månader började vi få besök från alla möjliga människor, vi var nämligen ganska tidiga med att ha levande växter, fönster och framför allt, vi låg inte i källarplan.

Detta blev så småningom en kedja på 17 anläggningar med samma namn (franschise) Det tog kanske 4 månader innan vi förstod att vi egentligen skulle bli konsulter och så startade min nuvarande karriär, den 10 April 1982 startade de företag som både sålde utrustning och konsulttjänster.

Mellan 1982-92 var fokus huvudsakligen försäljning av träningsutrustning. Vi hette GMK Motion och var generalagenter för nästa alla större leverantörer. Några exempel var David, Life Fitness, Wolff Solarium, Star Trac, Tecno Gym och Teca.

Listan kan göras längre för vi var sannolikt de enda som regelbundet besökte mässor över hela världen för att hitta det som var bäst.

1993-95 utvecklade vi ett rygg och nackbehandlings koncept som hette David Back Clinic, det blev en spännande resa med mitt andra franchise konsept. Denna gång var det sjukgymnaster som var kunder och detta var sannolikt den märkligaste upplevelsen för en människa som tror på affärsutveckling.

Jag fick lära mig att det finns människor som medvetet väljer att inte söka lönsamhet, att prioritera helt andra värden. Det var förstås nyttigt för mig!

1995 fick jag första gången kontakt med CMS, jag var redan en konsult som ständigt sökte lösningar för att utveckla vår bransch, men nu fick jag plötsligt tillgång till facit! Så brukar jag faktiskt se det. jag slås än idag av hur genialt CMS var upplagt, det arbetet som Mike Chaet gjort för att utveckla vår bransch. Jag blev omedelbart intresserad och de först 12 månaderna satt jag i stort sätt bara och översatte allt ihop till svenska.  Tänk om Google translater hade funnits då!

96-98 blev två viktiga år då jag etablerade CMS Sweden och sedan dess kan man enkelt säga att mitt jobb har varit att utveckla detta företag.

Jag kan idag konstatera att jag varit med i 4 lågkonjunkturer, men jag har också varit med om telex, telefax, hålkort, quick mail, e-mail, mobiltelefon i väska, bärbar mobiltelefon, stationär dator, bärbar dator och nu Iphone/ipad.

Varje ny produkt har gjort det spännande att sammanföra produkter, kunskaper och erfarenheter till ny lösningar! De som förbryllar mig mest är att jag förmodligen aldrig varit mera motiverad än nu!

Branschen vi arbetar i är positiv och stimulerande, sannolikt är detta huvudförklaringen till att man kan fortsätta år efter år med oförminskad entusiasm.