”Varumärk” din Facebook sida för framgång

Viking Bergström
Du vill att folk ska veta att det är din sida när de anländer.
Facebook tillåter dig att göra ett par saker som ger din sida ett varumärke. Se till att utnyttja dem alla.
– Skaffa en egen URL (facebook.com/exempel)
– Använd din logotyp eller få till något kreativt som göra att den sticker ut
– Ge grundläggande information om vilka ni är, ditt uppdrag och varför du är på Facebook
– Lista vilka andra sätt människor kan få kontakt med er (dvs blogg, hemsida, Twitter, osv …).

Kolla in http://sv-se.facebook.com/victoriassecret för att se vad man kan göra.

Vill du ha en sida som denna måste du ha hjälp men vi vet hur…
1. Tillåt dina följare att kommunicera, interagera och engagera. I Facebook kan du ställa in din sida på det sätt som passar ditt företag. Även säkerheten och det ”användargenererade innehållet” är något som måste finnas med i kalkylen, det är inte något som gör att du låser din sida. Låt dina följare skriva och interagera med varandra via kommentarer och egna inlägg. Om du inte tillåter denna typ av interaktion så tappar de snart intresset.

2. Använd video, bilder, länkar och mer för att hålla din sida intressant. Innehållet är fortfarande det viktigaste så låt dig inte luras in i en mentalitet att människor kommer att komma av sig själv. Att sätta upp en Facebook är inte tillräckligt i sig. Du måste lägga ut nytt innehåll regelbundet för att vårda din grupp. Självklart kan du göra detta via din blogg. Du behöver inte fysiskt vara i Facebook.

Kolla in http://www.facebook.com/ChildFundInternational för att se vad de gör.

3. Engagera, engagemang är A & O. Detta kan vara den mest tidskrävande delen av hela ekvationen. Utan det riskerar du att ha en ganska unken Facebook sida – En som gör att människor inte känner igen ditt företag eller som inte bygger upp din grupp med flera anhängare. Se till att du tar dig tid att interagera med dina Facebook anhängare på en regelbunden basis. Använda plattformen för att fördjupa relationer. Glöm inte att du jobbar med träning, den kanske enklaste produkten att skapa engagemang kring!

Kolla http://www.facebook.com/livestrong?v=app_6009294086 att se vad de gör.

4. Dela med dig av nyheter, berättelser och annan viktig information så att du engagerar människor. Gör det på ett mänskligt sätt. Återanvänd inte dina gamla historier, bilder och  pressmeddelanden. Lägg inte upp gammalt och tråkigt innehåll. Tänk på hur du kan ta ditt innehåll och göra det personligt så att folk vill interagera med dig. Tänk konversera. Tänk hjälpsam. Tänk användbart. Tänk enkelt.

Kolla amerikanska Röda korset på http://www.facebook.com/redcross?v=app_143615955650480 för att se vad de gör.

5. Använd verktyg. Facebook har några enkla program som du enkelt kan aktivera. Hitta några som hjälper dig att förbättra din sida. Några av de vanligaste programmen är: bilder, videoklipp, evenemang. Du kan till och med ha en butik.

Här är ett exempel http://www.facebook.com/Ferrari?v=app_1299608103732276 

Dela med dig av innehållet i din blogg. Din blogg bör redan vara skriven i en mera mänsklig eller en mindre företagsbyrokratisk röst. Innehållet bör förstås publiceras på Facebook också. Använder du WordPress så är det bara ett par klick och du är redo.

Kolla Kiva: http://www.facebook.com/kiva?v=app_56625786785 att se vad de gör.

7. Koppla ihop dina sociala världar YouTube, Twitter, Flickr och andra sociala medier har alla program som gör att du kan länka din webbplatser mellan varandra, du vet ju inte var din kund befinner sig.

8. Skapa en upplevelse. Du kan nu lägga till egna flikar i din Facebook. Denna typ av funktion hjälper dig att skapa en mer skräddarsydd upplevelse för dina fans. Berätta för dina fans om en ny kampanj du kör. Ge dina Fans information lite före alla andra, det höjer deras status.

9. Utnyttja sociala kartan genom att göra ovanstående saker så förbättrar du dina chanser att sprida ditt budskap via din Facebook och de sociala medierna. Med detta menar jag att du kommer dra nytta av de många relationer som byggs på Facebook. Varje gång någon gör ett inlägg i din Facebook, oavsett format (länk, foto, kommentar, gilla, dela, video, etc…) kommer de också uppdaterar sin egen Facebook och sprida dig vidare. Detta gör det sedan möjligt för alla vänner att se vad de gör och vem de interagerar med.

Vad är din historia? Hur använder du sociala medier idag? Vad fungerar?

Vi vill gärna höra dina tips.