Varför säljer bra säljare så mycket mera?

Viking Bergström
Jag har ställt mig den frågan, gång på gång och ni som känner mig vet att jag träffar många säljare.

Många av dessa är bland de bästa i vår bransch, andra är inte så duktiga. Men tittar man till slutprodukten, alltså hur mycket de säljer så är skillnaden enorm!

Bra säljare är nyfikna och mottagliga för nya idéer. De återkommer ständigt till utbildningar, de lär gärna ut till andra. Bra säljare tycker oftast om att tävla, de är intresserade av pengar även om de ofta saknar den administrativa ådran. Det kan alltså vara svårt att få in en rapport även fast det är den som ligger som underlag för löneutbetalningen.

Det som skiljer ut eliten är oftast det där lilla extra, att sätta sig ner direkt på morgonen och boka första mötet innan man hämtar dagens första kaffekopp. När första mötet är bokat så är resten av dagens samtal ganska enkla. Det här vet alla säljare men trots det skjuter man upp det viktigaste för något mindre viktigt. I USA kallar man detta Procrastination men det är faktisk även ett svenskt ord fast ingen har använt det på 100 år, på svenska kallades det Prokrastination, alltså med k.

Av någon anledning har vi i det moderna språket inget ord för detta trots att det idag är det största problemet. Det är där man skiljer ut vem som ska lyckas! När dagen är slut har en duktig säljare sålt minst 50 % mer än en ordinär säljare och egentligen är det bara en inställning och en disciplin.