Varför blir ingen riktigt gammal längre?

Viking Bergström
Har ni tänkt på att de äldre vägrar bli gamla, att alla har IPad´s nu förtiden? Vad är det som sker?

Jag hörde en ganska rimlig och bra förklaring häromdagen.

Egentligen är det ganska enkel, för den samlade kunskapen på jorden tredubblas vartannat år, har någon räknat ut. Så har det inte alltid varit, hjulen går fortare och fortare. I de samhälle som man levde i fram till mitten på nittonhundratalet så kunden man känna sig ”klar” man förstod nu allt som man behövde förstå och det var dags att luta sig tillbaka och njuta av ålderns höst. I vårt moderna samhälle hinner du bara blunda så dyker det upp en ny ”app” som du borde känna till, i alla fall om du vill ha en bra kontakt med dina barnbarn…Om man inte är senil eller lider av t.ex. blodproppar i hjärnan som sätter ner närminnet så är vår hjärna full med samma kunskap och begåvning livet ut.

Det hörde jag Mark Levengood säga och han citerade en av världens mest kända hjärnforskare, nämligen Matti Bergström.

Skillnaden är bara den att den unga hjärnan går direkt på problemet när den rutinerade hjärnan söker efter tidigare erfarenhet innan den går på problemet. Det kan förklara varför vi upplever unga som snabbare men inte alltid smartare. Sanningen är nog att vi behöver båda för att utvecklas.

Det betyder alltså att äldre friska människor kan göra ett val mellan att ge upp eller fortsätta vara nyfikna. Det är alltså ganska häftigt att bli gammal om man väljer att vara nyfiken, kanske börja träna, gå en datakurs osv.

Det är nog det vi ser idag när så många äldre kommer till oss för att träna. Det här inlägget kanske var snudd på utanför mitt arbetsområde…