Värdet av ett gymkort

Viking Bergström
Vilket är värdet av träning?

En natt på ett vanligt svenskt hotell kostar 1000kr, du får då sova i en säng med rena lakan och du får en frukost. Är detta prisvärt? Ja sannolikt är de det.

En frisör klipper dig på 20 minuter för 300kr.

En laddare till en telefon kostar 300kr (i Kina kan du köpa den för 1,5 dollar).

En flaska rödvin kostar 300kr på en restaurang (gäller enklare bordsviner).

En golfrunda (greenfee) kostar mellan 300-600kr på en vanlig golfbana.

I Sverige kan man bli medlem på en träningsanläggning och därmed få tillgång till allt som ingår i medlemskapet. Oftast gym och gruppträning samt ett antal privilegier. Man får träna varje dag, personalen finns tillhands på normala öppettider. Man kan använda alla maskiner som har ett inköpspris på 1-4 miljoner. Man kan utnyttja alla ytor, normalt 1000-2000 kvm där man förstås kan duscha efter träningen utan extra kostnad.Normalpriset är 400-500kr/mån och det finns de som är ännu billigare!

Om vi skulle bryta ut vare enskild förmån och prissätta den så skulle vi snart se att någonting har blivit fel. Försök att köpa en dusch på en annan plats så ser du att det skulle kosta 30-100kr. Inte för att det kostar det utan för att företaget måste tjäna pengar på sin affärsidé. Uppvärmningen av vatten gör att en dusch i en privat villa har ett självkostnadspris av drygt 10kr.

På samma sätt kan vi titta på personaltäthet och jämföra med andra branscher. Vi ser då att vi har en löneprocent som slår det mesta. Vi har bland de högsta hyrorna tack vare vår låga inkomst (omsättning/kvm). Listan kan göras längre men jag tror att jag gjort min poäng.

Varför är det så billigt att träna på ett gym? 

Det finns ganska många saker som bidrar, här är några viktiga:
1. Okunskap i branschen leder till att många räknar bort sig. Stora kedjor går back eller presterar dåligt därför att man inte vet hur man säljer värde utan fokuserar på pris. Detta i sin tur bygger en kultur där mindre aktörer gör samma fel eftersom de ofta sneglar på de större kedjorna.

2. Ideella aktörer jobbar för den goda saken. Regler gör att föreningar kan undkomma löneskatter som privata aktörer måste betala. Detta pressar priser neråt.

3. Kommuner bryter medvetet mot regler och använder skattemedel för att konkurrera med de privata företagen. Här kan vi få en förändring i vår men det återstår att se.

Det finns flera anledningar men tänk om bilhandeln skulle utsättas för denna typ av illojal konkurrens, jag tänker då på exempel 2 och 3, ingen skulle acceptera detta. Mitt första exempel är självförvållat. Man får skylla sig själv om man inte kan räkna.

Men det finns också ljusglimtar
När nyckelgym sänker sig från 199 till 99 så är det nästa ingen som bryr sig längre, de billiga kan inte bli ett argument mot en bemannad anläggning, det har det flesta nu förstått, det är en annan bransch och det kriget har inga vinnare så därför blir det ointressant! Vi deltar helt enkelt inte i den branschen. Skulle flygbolagen förstått detta när Ryanair började flyga billigt så skulle flygbranschen sett annorlunda ut. Men det är lätt att vara efterklok. Idag behöver vi inte tveka för vi vet att vi inte kan tävla med obemannat, speciell som vi redan för en kamp med de ideella och de skattesubventionerade. Vi har lärt oss att vi måste leverera mera, mycket mera! Vi måste leverera det som människor vill ha.

Mitt tips att att det är kunskap, personlig hjälp, service osv. det är förstås och de som vill ha lågt pris men de är lätt förlorade kunder, de drar när någon säljer billigare.

Acceptera att din marknad inte är alla!