Vår stad är lite speciell

Viking Bergström
Läget är viktigt av flera anledningar, vi måste synas, det måste vara lättåtkomligt och praktiskt att nå oss. Stor stad är inte viktigt om du bara har en anläggning, däremot kan kedjor lägga en ”matta” av marknadsföringsåtgärder som blir både kostnadseffektivt och ger kunden en känsla av storhet/trygghet. Som enskild aktör kan du enkelt möta detta med differentierade budskap och rikta dig mot en smalare målgrupp.Så nu är frågan: stor eller liten stad? Mitt svar bli, skall du må bra och vara ledig på helger. Lyfta en seriös ägarlön, så spelar det inte så stor roll, men det är bra om det bor närmare 10000 människor inom en 8 minuters radie. Vill du bli miljonär? Ja då skall du börja med att lära dig vad som krävs. Det blir några timmar i skolbänken. Dessutom krävs både uthållighet, ödmjukhet, tålamod, etik och lite eget kapital men tids nog kan du även lyckas med det och ja, det går att tjäna pengar i vår bransch. Men bor du fortfarande, efter att du läst ovanstående, i den sämsta staden så fixar du det aldrig.

Du har säkert hört det förut, ingenting funkar i vår stad eller ingen vill betala för service och kvalité. Jag slutade tro på detta 1982 när jag började arbeta som konsult i vår bransch. De visade sig snabbt att alla trodde att deras stad var extra svår. Jag måste erkänna att även jag var av den uppfattningen när jag öppnade mitt första gym.Jag säger inte att det inte kan vara stora skillnader mellan städer, självklart är de det. Däremot menar jag att för och nackdelar tar ut varandra på ett alldeles förträffligt sätt. En sak skiljer dock, det är marknadens storlek. I en stad med 20000 innevånare eller fler och låg konkurrens av typen klassiska gym och kommunalbadhus. Med en anläggning med minst 1500 kvm och en för marknaden realistisk marknadsföringsbudet, är alla grundkriterier uppfyllda för att lyckas. Om personalen är utbildad och alla agerar rätt så kan en sådan anläggning lyckas mycket bra. Sedan spelar det ingen roll om den ligger i småland eller norrland om det är bruksmentalitet eller industribyggd. Det som påverkar är inkomster och utbildningsnivå på befolkningen. Men även detta går att anpassa sig till.

Om däremot staden är mindre så måste hela träningsanläggningen anpassa sig för detta genom att personalen arbetar med många olika nyckelområden, s.k. multitjänster. Dessutom måste marknadsföringen vara riktad mot en bredare målgrupp.Fördelarna brukar bli att anläggningen snabbt blir välkänd och det är billigt att synas (tex annonsera). Dessutom kan du ganska lätt bygga upp en mera personlig profil som leder till nöjda och långsiktiga kunder. Stora anläggningar förlorar ofta den färdigheten pga personalomsättning och allt för outvecklade kundvårdssystem. Det är också lättare att få ett bra läge på en liten ort.