Vad är en nyhet?

Viking Bergström
För mig är ordet sammansatt av Ny + Het (så har jag alltid valt att förstå det).

Alltså något som är färskt och då i förhållande till övrigt som ligger i ”korgen”.

Tidningar har länge gjort anspråk på att förmedla nyheter, men det kanske stämde bättre på den tiden då man faktiskt fick den första informationen i morgontidningen.

Idag är det accepterad fakta att Osama Bin Ladens död spreds via Twitter. Det fanns rykten innan, men när Keith Urbahn, som hade 1000 ”följare” på Twitter och ansågs ha tillförlitliga källor inom Pentagon, läckte nyheten så spred 80 personer den vidare under första minuten, 300 under andra osv.

Klockan var 22.24 på östkusten i USA när han gick ut, sex minuter senare fick jag nyheten i min Iphone, jag hade precis vaknat och på några minuter läste jag de viktigaste, lagade frukost och förberedde mig för måndagens bestyr.

När jag ätit min frukost lyssnade jag på Barack Obamas tal och nu ansåg jag att historien var ganska komplett. Jag läste också nyheterna i min morgontidning, det handlade om renoveringen av innerstan och några ”nyheter” som jag redan bedömde som passé. 

Ett dygn senare kunde man läsa i tidningen om attacken mot Bin Laden. Men ingenting var längre nytt eller hett så jag hoppade vidare…

Jag tror att tidningar kommer finnas kvar men ordet nyhet bör inte associeras till produkten för då tappar den sin trovärdighet.

Vad tror du?