Vad är en algoritm?

Jan 24 / Marleen Larsson

Lär dig hur du når ut till fler i sociala medier!

En algoritm är regler & datadrivna processer. I sociala medier så bestämmer bland annat algoritmen vilka inlägg som ska visas och hur ofta inläggen ska komma. 

Det vi ska fokuserar på i det här inlägget är hur du som användare av de olika plattformarna ska kunna få algoritmen att ge dig bäst resultat av arbetet du lägger ner i dina sociala kanaler och därmed mer synlighet!

Vi tar dig igenom 5 steg

Det ska vi göra utan för långa förklaringar och för svåra termer. 

  • Steg 1 - Olika plattformar fungerar olika
  • Steg 2 - Skapa relevant innehåll
  • Steg 3 - Att använda hashtags och nyckelord
  • Steg 4 - Att vara konsekvent och aktiv
  • Steg 5 - Dra nytta av din statistik

Steg 1

Olika plattformar har olika poängsystem

Genom att anpassa ditt innehåll efter vad som ger "poäng" på varje plattform ökar
chanserna att ditt material når och engagerar din målgrupp på plattformen. Detta steg kräver kontinuerlig
uppdatering och anpassning eftersom plattformens algoritmer kan förändras över tiden.


Facebook

Engagemang och interaktion
På Facebook får du "poäng" om du lyckas generera högt användarintresse och engagemang. Det kan inkludera likes, kommentarer, delningar och klick samt om du väljer att använda nya funktioner som plattformen lanserar.

Relevans
Innehåll som anses vara mer relevant för användaren har större chans att visas i deras flöde. Relevans bestäms av användarens tidigare interaktioner, intressen och beteenden.

Tidskänslighet

Nyligen publicerat och aktuellt innehåll har ofta en högre chans att visas för användare. Facebooks poängsystem kan ge fördelar åt färskt innehåll för att hålla användarna uppdaterade. Tänk därför på att sprida ut dina inlägg över tid istället för att publicera allt på samma gång.

Mediatyp och format

Olika typer av innehåll (text, bild, video) hanteras olika av poängsystemet. Anpassa därför ditt innehåll baserat på vilken typ av inlägg du ska göra (t ex en händelse eller ett inlägg).

Annonser och sponsrat innehåll

Om du använder annonser eller sponsrat innehåll på Facebook, påverkar dessa också poängen. Målriktad annonsering baserad på målgrupp och intressen är en viktig faktor.

Sammanfattningsvis blir det dyrare att annonsera om du inte följer ovan steg. För en djupare förklaring kontakta oss så berättar vi varför.

Instagram

Engagemang och interaktion
Precis som på Facebook prioriterar Instagram innehåll som genererar högt engagemang, såsom likes, kommentarer, delningar och sparade inlägg. Populärt innehåll har större chans att visas för fler användare.

Relevans
Instagrams poängsystem tar hänsyn till användarens tidigare interaktioner och intressen för att visa mer relevant innehåll. Det innebär att innehåll som antas vara intressant för användaren har högre synlighet.

Tidskänslighet
Liksom på Facebook belönar Instagram nyligen publicerat innehåll. Färskt material kan få en ökad synlighet i användarnas flöden.

Användartyp och beteende
Instagrams poängsystem anpassar sig till användarens beteende. Till exempel kan användare som ofta interagerar med viss typ av innehåll se mer av den typen i sitt flöde.

Hashtags och platser
Användningen av relevanta hashtags och platstaggar kan öka chanserna att innehållet når en bredare publik genom sökningar och utforskning.

Stories och videoinnehåll
Instagram prioriterar ofta stories och videoinnehåll eftersom dessa format ofta genererar högt engagemang.

Annonser
Om du använder annonser på Instagram, påverkar dessa också poängen. Målriktad annonsering baserad på användarintresse och demografi kan förbättra synligheten.

Google

Sökeffektivitet
Google strävar efter att ge de mest relevanta resultaten baserat på användarens fråga. Google värderar innehållets relevans och prioriterar hemsidor som antas vara mest användbara/informativa för användaren.

Sökord och fraser
Google analyserar sökord/fraser för att matcha dem med relevant innehåll. Användning av relevanta söktermer i innehållet kan öka chansen att sidan rankas högre i sökresultaten.

Användarupplevelse

Google värderar en webbplats (t ex din hemsida) användarvänlighet och prestanda. Webbplatser med snabba laddningstider och en bra användarupplevelse tenderar att rankas högre.

Länkar och auktoritet

Antalet och kvaliteten på länkar som pekar till en webbplats påverkar dess trovärdighet. Webbplatser med trovärdiga länkar rankas högre.

Mobil användarvänlighet

Din hemsidas mobilversion är också av betydelse att den är användarvänlig när Google rankar din sida i sökresultaten.

Lokal sökoptimering

Google tar hänsyn till närheten av företaget till användaren, recensioner och annan lokal information. Därför är det viktigt att t ex här och där på hemsidan få med din stad och adress.

Säkerhet och HTTPS

Hemsidor med säkra anslutningar (HTTPS) rankas vanligtvis högre. Du måste äga ett SSL-certifikat. 

Snabbheten

Google rankar din sida högre om den är snabb, vilket t ex kan påverkas av för stora bilder, filmer och att den innehåller många undersidor med egna URL-adresser.

Metataggar

Metatag är den beskrivning du kan lägga in för varje sida som blir synlig på Google och bör vara anpassad för sidan. Ju bättre anpassad desto bättre ranking.
Ovan information är bara ett skrapande på ytan kring hur du kan optimera din synlighet. Vi vet att detta för de flesta liknar grekiska. Det blir därför ofta svårt för dig som företagare att hänga med och därtill lägga tiden som krävs för att göra allt så optimalt som möjligt. Därför finns möjligheten för dig att låta oss hjälpa dig. Vi har kunskapen som krävs och erbjuder en tilläggstjänst som heter CMS Socials där vi analyserar ditt nuläge, ger dig en åtgärdslista samt hjälper dig med löpande annonsering och support. Vill du veta mer så gå vidare via knappen nedan.

Steg 2

Skapa relevant och kvalitativt Innehåll


Algoritmer prioriterar innehåll som engagerar och intresserar användarna. Satsa på högkvalitativt,
relevant innehåll för att öka ditt engagemang och synlighet i dina olika plattformar. 

Vad är relevant & kvalitativt?

Svaret hittar du i din statistik men för att svara bredare på frågan så är det inlägg som dina följare sparar eller på annat sätt interagerar med. 

Ett tips är att minst 80% av dina inlägg ska vara något av följande:

Kunskap, inspiration, motivation, igenkänning eller humor.

Steg 3

Använd hashtags och nyckelord strategiskt


Du får högre poäng om de som ser dina inlägg faktiskt är DIN målgrupp.
Alltså stannar längre och interagerar med ditt inlägg.Sökbarhet och upptäckbarhet
Användare kan söka efter eller klicka på hashtags för att hitta innehåll relaterat till ett specifikt ämne.

Målgruppsinriktning

Använd specifika hashtags och nyckelord så kan du rikta in dig på en specifik målgrupp som är intresserad av det ämne ditt inlägg handlar om.

Trendande ämnen

Användning av aktuella och populära hashtags kan koppla ditt innehåll till det som trendar just nu. 

Ökad interaktion

Rätt användning av hashtags och nyckelord kan öka chansen att användare interagerar med ditt innehåll genom att gilla, kommentera eller dela det. Det är dock viktigt att undvika överdriven användning av hashtags och fokusera på relevanta och meningsfulla termer. Överdriven hashtag-användning kan uppfattas som spam och kan påverka användares upplevelse negativt.

Exempel på hur du kan använda # på Instagram

Nischade Hashtags:
Använd branschspecifika och nischade hashtags för att nå målgruppen.
Exempel: #personligträning #strongwoman


– Hashtagserier:
Skapa och använd unika hashtagserier för kampanjer eller teman.
Exempel: #gymPhotoOfTheDay, #MondayBlues


– Lokala Hashtags:
Om ditt innehåll är kopplat till en specifik plats, använd lokala hashtags för att nå din lokala publik. Exempel: #stockholmlife, #tidaholm

Exempel på hur du kan använda # på Facebook

På Facebook är det vanligtvis inte lika centraliserat kring användningen av hashtags som på andra sociala medieplattformar. Här är några saker att tänka på när det gäller att använda hashtags på
Facebook:

- Begränsad användning:

Undvik att överdriva användningen av hashtags på Facebook. En eller ett par relevanta hashtags per inlägg räcker oftast.

- Relevans är viktig:
Använd bara hashtags som är relevanta för ditt innehåll och målgrupp. Det hjälper till att göra ditt innehåll sökbart och kan koppla ihop det med diskussioner eller ämnen som är viktiga för din publik.

- Marknadsföringskampanjer:
Om du kör en specifik kampanj eller deltar i ett evenemang kan du använda relevanta hashtags för att koppla ditt innehåll till den större diskussionen eller händelsen.

- Varumärkesbyggande Hashtags:
Skapa och använd egna varumärkesrelaterade hashtags om det är relevant för din strategi och varumärkesidentitet. Det kan hjälpa till att skapa en gemenskap kring ditt varumärke.

- Cross-Platform Strategi:
Om du använder samma hashtag på andra plattformar som Instagram, Linkedin eller Twitter, kan det bidra till att skapa en enhetlig varumärkesupplevelse över olika sociala medier.

Trots att användningen av hashtags på Facebook inte är lika framträdande som på vissa andra plattformar, kan de fortfarande vara användbara för att öka synligheten och koppla samman ditt innehåll med relevanta ämnen eller diskussioner.

Anpassa alltid din hashtag-strategi efter din specifika målgrupp och ditt syfte med varje inlägg.

Hur du använder nyckelord på din hemsida
Att använda nyckelord på en hemsida är en viktig del av sökmotoroptimeringen (SEO), dvs det som gör att den som söker efter t ex "börja träna i exempelstaden" kommer att få upp din träningsanläggning framför andra i din marknad som ett av de översta förslagen i den organiska träfflistan. 

Börja med att genomföra en nyckelordsanalys för att identifiera relevanta termer. Integrera dessa nyckelord i som titlar och meta-beskrivningar, och inkludera dem i ditt innehåll på hemsidan.
Använd nyckelorden i rubriker, underrubriker och alt-text för bilder för att ge struktur och förbättra förståelsen för sökmotorer och användare. Implementera interna länkar med relevanta texter och se till att din webbplats är mobilvänlig. Skapa en positiv användarupplevelse genom engagerande och aktuellt innehåll som regelbundet uppdateras. Exempelvis, om du driver ett gym, inkludera nyckelord som "gym," "träningspaket," och "hälsosam" på strategiska platser för att attrahera relevanta besökare och förbättra din position i sökresultaten.
Kom ihåg att balansera användningen av nyckelord för att skapa en meningsfull och användarvänlig webbplats som uppfyller både sökmotorers krav och besökarnas förväntningar. Det ska låta och kännas så "naturligt" som möjligt.

Steg 4

Var konsekvent och aktiv


Du får högre poäng om du är konsekvent och kan engagera din publik.
Publicera därför relevant innehåll regelbundet som du sedan är aktiv och svarar i.


Att vara konsekvent och aktiv är avgörande för att öka synligheten och engagera din publik. Poängsystemen gynnar sidor och profiler som regelbundet publicerar innehåll. Genom att vara konsekvent i din publicering signalerar du att din sida är aktiv och relevant. Gör en plan i din kalender när du ska lägga ut inlägg. Skapa en strategi där fler av dina anställda är delaktiga så att alla bidrar till skapandet av content och inlägg. På så vis blir ditt content både säkerställt och dynamiskt. Dock viktigt att sätta regler för inom vilka ramar och uttryckssätt som företaget står för. En nedskriven policy för detta är en viktig del i detta arbete. 

Engagemang från din publik spelar en viktig roll. Aktivitet i form av likes, kommentarer och delningar ökar chansen att ditt innehåll syns för fler användare. Svara på kommentarer för att visa engagemang och öka interaktionen. Variera också ditt innehåll och fokusera på att skapa värde för din publik. 

Steg 5

Titta på din statistik och anpassa


Titta på vad som funkar bäst på ditt konto. Statistiken är tillgänglig och

enkel att förstå i de flesta plattformar.

Genom att analysera din statistik kan du få insikter om vilket innehåll som engagerar din publik mest och hur din strategi påverkar synligheten.

Statistiken hittar du under din profil på respektive plattform. Om du har svårt att hitta din statistik, kontakta oss.

Statistikverktygen ger information om engagemang, räckvidd och interaktion med ditt innehåll. Det är viktigt att regelbundet granska din data för att identifiera trender och mönster.

Anpassning av din strategi baserat på insikter från statistiken kan innebära att finjustera tidpunkter för publicering, anpassa innehållstyper eller fokusera på ämnen som visar sig vara mer populära. Det är en kontinuerlig process för att optimera din närvaro på dina plattformar.

Tack för visat intresse och lycka till!

CMS Social

Tycker du detta känns övermäktigt, krångligt och tidsödande att hålla dig ajour med...? Du är inte ensam!

Som av en händelse så erbjuder vi detta som en fristående tjänst. Kontakta Marleen Larsson via nedan länk så berättar hon mer!

Alla som tecknar en CMS Social licens hos oss får en kostnadsfri analys av sin Facebook, Instagram, Google Business samt hemsida.

Hör av dig!