Svenskarna och Internet 2024

Oct 4 / Marknadsavdelningen
I måndags, den 30/9, släppte Internetstiftelsen en färsk rapport över hur vi svenskar rört oss på internet det senaste året i jämförelse med tidigare år.

Här följer en kortare sammanfattning av utvecklingen gällande de för vår bransch kanske mest nyttjade plattformarna. För företag i friskvårdsbranschen fortsätter närvaron på sociala medier att vara avgörande för att nå och engagera sina målgrupper.

Plattformar som TikTok, Instagram, och Facebook är fortsatt viktiga, men deras användningsmönster har förändrats under året. AI har även tagit en större plats i att optimera marknadsföringsstrategier.

 TikTok

TikTok har under 2024 sett en fortsatt tillväxt, framför allt bland yngre användare.

 
 58% av internetanvändarna under 30 år använder nu TikTok dagligen, en ökning från 51% 2023.

  Plattformen används alltmer för friskvårdsrelaterat innehåll, med korta, virala videor om träning och kosthållning. Detta ger företag i branschen möjlighet att nå en bred publik med innovativa kampanjer.

 Instagram 

Instagram är fortsatt en av de viktigaste plattformarna för bild- och videobaserad marknadsföring, särskilt inom friskvård.

  70% av internetanvändarna i åldrarna 16–44 använder Instagram dagligen, vilket ligger på samma nivå som föregående år.

  Funktionen "Reels" har ökat i popularitet och blivit en stark konkurrent till TikTok när det gäller kortformsvideor, vilket ger friskvårdsföretag ett annat utrymme att experimentera med kreativt innehåll.

  Facebook

Facebook har tappat lite i daglig användning men är fortfarande viktig för bredare demografiska målgrupper, särskilt äldre.

  Endast 41% av användarna loggar in dagligen 2024, en minskning från 45% 2023, men plattformen är fortfarande den mest använda bland personer över 45 år.

  För företag i friskvårdsbranschen är det fortfarande en effektiv plattform för att bygga och underhålla kundrelationer genom grupper och evenemang.

  AI i marknadsföringen

AI har blivit en viktig komponent i marknadsföringsstrategier, särskilt för att anpassa innehåll och förbättra användarupplevelsen på sociala medier.
  Under 2024 har 35% av företagen i friskvårdssektorn börjat använda AI-verktyg för att automatisera kundkommunikation och anpassa annonser, en ökning från 22% 2023.
  AI hjälper till att analysera användarbeteenden och rekommendera mer riktat innehåll, vilket har visat sig öka engagemanget och kundlojaliteten.
Vill du fördjupa dig i detaljerna och se hur dessa trender utvecklas? Presentationen är ca 60 minuter lång och väldigt lätt att följa och ta till sig!

Läs hela rapporten eller se/lyssna på måndagens presentation via länkarna nedan!