Stora misstag i vår bransch 4

Viking Bergström
Det finns vissa saker som ingen tjänar på, som skadar alla. Jag är ganska säker på att ingen medvetet skulle göra dessa misstag, trots det görs de dagligen i vår bransch!

Sälja sommarkort
Det finns förstås situationer där man kan sälja sommarkort till turister etc. men då pratar vi om speciella orter med ett högre pris på dessa kort. Det jag vänder mig mot är den som säljer 1, 2 eller 3 sommarmånader för ett pris som bara är någon hundralapp dyrare än autogirot. Det är som att slå sina egna kunder på käften! Det är djupt kränkande eftersom våra medlemmar knappast tränar 12 månader/år utan de har valt att binda sig för att få det absolut bästa priset.

Men det finns ett annat problem som är minst lika stort. Om du vill köpa en bil eller en TV och säljare erbjuder dig att hyra den för en struntsumma så kommer du sannolikt strunta i att köpa eftersom det blir billigare att hyra. Även om det kan vara marginellt dyrare med sommarkort så slipper man ju bindningen och då upplevs det som en frihet och det bli faktiskt en möjlighet att hoppa över några månader vilket slutar med att nästa alla väljer sommarkortet.

Nu pratar jag inte om turister utan om din egen marknad som plötsligt väljer att ta ett kortsiktigt beslut, du har alltså konkurrerat ut dig själv!

Du har missat 3 fantastiska säljmånader där du sannolikt kunde ha sålt lika många avtal som du säljer i januari och februari, då måste bara veta hur. Ditt sommarkort blev din värsta konkurrent!

Jag har genom åren hjälp mer än 100 företag att lämna detta tänk och jobba med vår modell, ingen har någonsin ångrat detta och i genomsnitt har sommaren inbringar mellan 400 000 och 800 000 kr mera i inkomster när man slutat med dessa ”skjuta sig själv i foten lösningar”