Stora misstag i vår bransch 10

Viking Bergström
Det finns vissa saker som ingen tjänar på, som skadar alla. Jag är ganska säker på att ingen medvetet skulle göra dessa misstag, trots det görs de dagligen i vår bransch!

Priset i telefonen
Hur gör man när någon ringer och frågar vad det kostar att träna? En fråga som vår bransch har hanterat på många olika sätt, sällan särskilt bra. Trots att vi vet, med en otrolig mängd av fakta att priset inte är det viktigaste, så är det den frågan alla ställer först. Ja, vad skulle de annars frågat, ligger er anläggning nära där jag bor eller arbetar, tränar min vänner hos er?

Det är inte så lätt att inleda med någon annan fras utom då möjligen, hur är vädret hos er…Så vi får nog acceptera att man frågor om något som vi egentligen inte kan besvara utan en utförligare genomgång. Men om det är så att priset inte är viktigt så är det heller ingen som blir upprörd om du först frågar vad de är intresserade av. Om du får svar så var det sannolikt bara en öppningsfras.

Skulle kunden fråga igen så svara gärna med pris men tillägg att du inte kan redogöra för vad som ingår i det priset utan att ni träffas. Det förstår nog kunden också.

Det är också viktigt att du agerar korrekt. Om kunden vill veta priset så skall du uppge ett pris (kanske du har något normalavtal). Detta regleras i samma lag som säger att en vara som ligger i ett skyltfönster skall ha ett synligt pris.

Som konsument skall man inte vara tvingad att träffa säljare om man inte vill. Problemet är bara det att vi kanske inte kan ge ett enhetligt pris eftersom det kan bero på vad kunden vill köpa. Det är därför som du kan undvika priset vid första försöket. Däremot hör jag ibland fraser som ”vi lämnar inte ut några priser per telefon”. 

Det är förstås helt fel och ger kunden en fullständigt galen bild av vår bransch, gör inte detta!