Sluta stirra på prislappen

Sep 13 / Petter Norén
Igår visade Nyhetsmorgon ett inslag om vad det kostar att träna på gym i Stockholm, Göteborg och Malmö. Rubriken löd: "Här är det billigast att träna." Och där sitter vi igen, fångade i samma tröttsamma diskussion om prislappar och rabatter.

Visst, det finns en del av mig – min inre smålänning – som tycker att det är bra att priser jämförs. Ingen vill bli lurad. Men är det verkligen det här vi borde fokusera på? Ska vi verkligen lägga all vår energi på att hitta det billigaste alternativet, när frågan borde vara: Vad är det vi faktiskt får för pengarna?

Det är för billigt!

När programledaren säger: "Det finns ju så många alternativ som inte kostar en krona – utegym, löprundor, det är ju bara att ge sig iväg", kan jag inte låta bli att skaka på huvudet. Ja, träning kan vara gratis. Men vet ni vad? Människor tränar inte bara för att det är gratis. Om det var så enkelt hade vi inte alls haft samma negativa hälsoutveckling som vi ser idag.

Att fokusera på att hitta det billigaste gymmet är som att jaga den billigaste hantverkaren eller advokaten. Om jag ska byta fönster i mitt hus, letar jag inte efter den billigaste hantverkaren utan efter den som faktiskt löser mitt problem. Ska jag ha en advokat, vill jag ha någon som kan stå upp för mig – inte den billigaste på marknaden. Varför skulle träning vara annorlunda?

För vad vill människor egentligen ha? De vill nå ett resultat. Gå ner i vikt, orka leka med barnen, få bättre balans för att undvika fallolyckor på vintern. Gymmet eller träningsanläggningen är platsen där dessa drömmar kan bli verklighet, men det verkar som om gemene man glömmer bort det i jakten på att spara en hundralapp i månaden.

Låt oss tala klarspråk: Idag tränar bara cirka 20 procent av Sveriges befolkning regelbundet på gym. Och visst, en del av de andra 80 procenten är säkert aktiva på andra sätt. Men många är det inte. Långt många fler än som idag tränar behöver en plats som är gjord för träning – ett gym där de kan få struktur, rätt förutsättningar för att lyckas och inte minst personligt stöd.

Men istället för att uppskatta värdet av ett medlemskap och regelbunden fysisk aktivitet, hör vi ständigt samma klagomål: "Det är för dyrt att träna på gym." Är det verkligen det? Jag skulle säga tvärtom: Det är för billigt!

Tänk på vad kunden faktiskt får när denne betalar för ett medlemskap hos dig som seriös aktör:
  • Generösa öppettider, ofta tillgängligt dygnet runt.
  • Tillgång till modern, ren och säker utrustning.
  • Dusch och i många fall bastu – ja, bastu!
  • En social mötesplats som kan ge motivation och inspiration.
  • Personligt bemötande och stöd.
Och framför allt – en miljö som är utformad för att hjälpa din kund att lyckas med sina träningsmål. Och såklart: alla de otaliga fördelarna som regelbunden fysisk aktivitet ger, både mentalt och fysiskt.

Det är dags att vi slutar fokusera på priset och börjar inse det enorma värde som träning tillför. Vi inom träningsbranschen måste sluta skämmas över att ta betalt för den kvalitet och det stöd vi erbjuder. Vi har, precis som alla företag, kostnader – för el, hyra, maskiner, personal – och vi investerar i våra medlemmars hälsa varje dag.
Nu är det dags att vi som bransch står upp för värdet vi ger. Ett medlemskap är inte en kostnad – det är en investering i livskvalitet.

Petter Norén
VD, CMS Sweden