SJ har spårat ur!

Viking Bergström
Men frågan är egentligen när allt började? Eftersom jag arbetar med affärsutveckling så kan det nästan vara roligt att använda dessa närmast komiska misstag som det företaget gör, i studiesyfte då förstås!

På en föreläsning får man alltid enkla poäng när man tar upp vad som hänt, speciellt om det blivit någon minusgrad ute, för då stannar ju som bekant allt!

Men egentligen är det sorgligt att ett företag som jobbat med transport av människor och gods längst av alla, fortfarande lägger mera energi på att hitta på förklaringar än att lösa problemen.

En gammal bil oavsett fabrikat, rullar säkrare i kyla, än ett hypermodernt lok!Min senaste upplevelse som resenär var för 2 veckor sedan då jag skulle hem från södra Sverige. Efter 3 timmars förseningar där allt från trasiga dörrar, frysta växlar, trasiga ljussignaler, tåg som låg före och hindrade eftersom man använde samma spår och vild strejk var förklaringen, så var vi då i Linköping och då fick vi reda på att det inte fanns några lokförare!

Det gällde alla tåg som nu stod stilla på perrongen. Några timmar senare när vi så småningom blev avsläppta (mitt i natten) i Flen, så hade SJ ringt efter taxi så att vi alla skulle komma hem. Den skulle stå där på stationen, sa man. Vi var 19 personer som stod i snöoväder (utomhus) och ingen taxi kom, jag ringde till det lokala bolaget som hade fått i uppdrag att hämta 4 personer, så de var på väg.

Sedan fanns det en bil till (ej i tjänst) så nu var det bara att börja jobba! Vi fick ihop bilar från bl.a. Nyköping så Jag kom hem sent om sidor och ännu en gång lovade jag mig själv att aldrig mer använda mig av detta bolag! Under den dagen hade jag räknat ihop till 11 olika orsaker (läs ursäkter) till varför det inte fungerade, en av dessa var kyla och jag kanske skall tillägga att det var 2 minus grader den kvällen!

Om Statens Järnvägar hade förstått sitt uppdrag och kanske formulerat en annan affärside ”att transportera människor och gods på ett säkert sätt” så skulle dessa problem varit lösta någon gång under de första årtiondena på 1900 talet, alltså för ungefär 100 år sedan! Då hade sannolikt flyg och vägburna transporter varit chanslösa!