Sitter du fast?

Viking Bergström
Ganska ofta ser jag entreprenörer som stagnerat, som nått en nivå och har svårt att komma vidare, att utvecklas!

Det visar sig oftast i vår bransch när en Club har lika många medlemmar, år efter år och alla börjar skylla på att konkurrensen har hårdnat. Visst kan det vara så att vi får dela marknad med fler och fler aktörer men varför skulle nybörjare ta hela den nya marknaden, när de rutinerade redan har en etablerad position. Nej allt kan inte bortförklaras med nya kollegor.

Michael Gruber kallar detta ”The Entrepreneur Trap”. Det betyder att du har nått full kapacitet i ”din” verksamhet (inte ”företagets” full kapacitet, utan ”din” full kapacitet) och din arbetsbörda har vuxit till den punkt där du nu måste växa och gå framåt.

Tyvärr har de flesta entreprenörer fastnat och göra exakta motsatsen till vad de ska göra: i stället för att finna långsiktiga lösningar för att klara denna extra arbetsbelastning (stress) och göra det lättare för alla (det vill säga växa i teamet eller lägga ut jobbet), sänker de ribban och försöker hitta kortsiktiga lösningar, så att de kan göra det själva.

Ganska snart förlorar man kontrollen, det blir för mycket för entreprenören och så tillbringar man sin dag med att släcka bränder.

Om du inte redan är där, kan du en dag kommer dit. Hur vet du när du hamnat i fälla?

Här är några klassiska kännetecken:
Oroar pengar dig?
Är ditt kassaflöde dåligt och kostnaderna höga?
Är du överväldigad av arbetsuppgifter?
Gör du prioriteringslistor?
Gör du simpla uppgifter som kan läggas ut på dina medarbetare?
Har du stora planer, men du får det aldrig att hända?

Är din marknadsföring svag eftersom du inte har tid att bearbeta marknaden, du är för upptagen med att försöka sälja.

En korrekt affärs & marknadsplan kunde ha sparat en massa tid i företaget, men även om du hade en plan, kan saker och ting förändras.

En av de bästa lösningarna är att någon utifrån tittar på dig och ditt företag. Någon som har sett detta tidigare, har studerat företag i din position, och viktigast, vet vad du behöver göra för att förändra din situation.

Kort sagt hjälpa dig att skifta fokus från det som är bråttom till det som är viktigt.