Servicetips 1 – Svara i telefonen

Viking Bergström
Bra kundservice är mycket viktigt för alla företag.

Du kan erbjuda kampanjer och låga priserna för att få in nya kunder, men om du inte kan få några av dessa kunder att stanna kvar eller komma tillbaka, kommer ditt företag inte att lyckas.

Bra kundservice handlar om att dina kunder skall komma tillbaka, vecka efter vecka, år efter år. Om att dina kunder skall älska din produkt/tjänst så mycket att de sprider positiv feedback om ditt företag till andra, som sedan kan prova produkten eller tjänsten du erbjuder för sig själva och i sin tur bli återkommande kunder. Visst låter det enkelt?

Om du är en bra säljare, kan du sälja det mest en gång till en kund. Men det kommer vara din inställning till kundservice som avgör om du någonsin kommer att kunna sälja mera till den personen. Kärnan i god kundservice är relationen med kunder.

Hur gör du för att bygga ett sådant förhållande? Hemligheten är god kundservice och handla därefter. ”Du kommer att bedömas efter vad du gör, inte vad du säger”

Om du verkligen vill ha god kundservice, så har jag några enkla regler som hjälper dig igång:

Svara i telefonen 
Använd vidarekoppling eller en telefonsvarare. Anställa personal om det behövs, men se till att någon plockar upp telefonen när någon ringer ditt företag. Lägg märke till att jag säger ”någon”. Människor vill prata med en levande person, inte en maskin. Om du räknar ut hur mycket varje inkommande samtal är värt så förstår du varför detta är livsviktigt. Min uppfattning är att ett inkommande säljsamtal har kostat dig 300-400 kronor innan personen ringde och svarar du rätt så är det värt minst 10000 kronor.

Detta gäller vår bransch men liknande siffror ser jag i flera branscher därför undrar jag hur det kan vara möjligt att lämna en telefon (säljtillfälle) till en maskin?