Richard Branson fem Regler för entreprenörskap

Viking Bergström
Skulle du vara beredd att lyssna på råd från en kille som ligger på Forbes lista över miljardärer? Om ditt svar är ja … läs vidare!

Sir Richard Charles Nicholas Branson är mest känd för sin Virgin-koncern, inklusive Virgin Megastores (Virgin Records) och Virgin Atlantic Airways. Hans uppskattade nettoförmögenhet är $ 4,2 miljarder.

Branson bygger sitt imperium på fem grundprinciper
1. Om du inte gillar det, låt bli! Du måste älska det du gör. Branson älskar sitt arbete – den utmaning som det alltid är att komma in på nya marknader, skapa nya produkter och i förlängning Virgin varumärket ger honom energi. Du måste ha en liknande passion för att driva ditt företag.

2. Vara innovativa! Detta är ett måste om du vill bygga en verksamhet som verkligen lyckas. Branson utvecklar den marknad eller bransch som han går in i. Han söker ständigt nya sätt att göra saker bättre.

3. Dina anställda är din största tillgång! Nöjda medarbetare ger nöjda kunder. Detta är förmodligen den viktigaste aspekten/nyckeln för hur man bygger framgångsrika affärsverksamheter. Anställda som är motiverade kommer göra ett bra jobb. Branson tror att rätt prioritetsordning för en VD är att sätta de anställda i första rummet, därefter kunderna och sist aktieägarna. De anställda är ditt företag och de måste förkroppsliga ditt varumärke, ditt budskap och ta hand om dina kunder. Branson visar regelbundet sin uppskattning för de anställda genom förmåner såsom en arbetstagarorganisation och Virgin kort som erbjuder betydande rabatter till de anställda på alla Virgins tjänster och produkter.

4. Lyssnande ledarskap: Skaffa dig feedback från din personal och kunder på en regelbunden basis. Branson satsar cirka 60% av sin tid på möten med medarbetare och kunder i hans bolag. Han är ständigt på väg, besöker Virgin företag, prata med anställda och kunder, därför sker de flesta möte på resande fot. Branson är känd för sina noggranna anteckningar vid möten. Han tror att förstå behovet är den kritiska delen i rollen som ordförande och genom att skriva ned dessa saker skapar han en åtgärdslista för omedelbar respons.

5. Var synlig: Marknadsför företaget och de erbjudanden du har genom att sätta dig själv eller en äldre person framför kamerorna. Branson har länge ansett sig själv vara introvert men trots det accepterar han att vara ansiktet utåt för hela Virgin imperiet. Han tror att folk vill göra affärer med människor, inte ansiktslösa företag. Genom att ligga i framkant så kan Branson ingjuta företaget med sin personlighet och lägga fram bilden av Virgin som en cool organisation både att göra affärer med och att arbeta för.Dessa fem principer känns enkla jämfört med de mer komplexa idéer som många av dagens populära affärs gurus predikar, men dessa principer har visat att de fungerar för Branson som har byggt en otroligt framgångsrik verksamhet, där allt började på 1960-talet. Branson har gett dig en plan för framgång – fundera på hur du kan få det att fungera i din verksamhet.