Är det dyrt att träna på gym?

Viking Bergström
2011 omsatte Svenska Spel 42 miljarder och som de flesta vet så delar de ut 50% till spelarna.

Staten fick 6 miljarder och resten går väl förhoppningsvis till bra saker… Detta är bara den synliga delen av svenskars spelande.

Det innebär att varje svensk förlorar 2500 kr/år i genomsnitt! (detta gäller alla som fyllt 18 år). Alltså drygt 200 kr/mån.

Övrigt spelande kan inte redovisas men alla förstår att det är ganska stort för där ligger alla ”spelsiter” och största delen av poker t.ex.

En annan viktig faktor är att alla inte spelar! Jag är en av de som aldrig skulle spela så någon gör av med mera. En grov uppskattning blir att beloppet är över 500 kr/mån när allt räknats in.

Vi Svenskar äter allt mer färdigpaketerad och färdiglagad mat. Så som pizzor och piroger. Vi äter ute, vi tar oss inte tid att laga mat. Jag gjorde ett överslag och fann att ett färdiglagat mål kostade 27 kr mera än om jag gör mat själv.

Låt säga att detta är ett genomsnitt för de som har denna typ av vanor. Då kostar detta 810 kr/mån. Färskt kött, fisk, fågel och grönsaker är dessutom nyttigare! I denna kalkyl har jag inte tagit hänsyn till att det finns de som äter, chips, godis och dricker läsk. Ännu ett sätt att förbättra kassan…Efter att jag frågat några snusare så kom jag fram till att de förbrukar ungefär en dosa på ett och ett halvt dygn! Detta skulle innebära en kostnad på cirka 1000 kr/mån. Jag kanske inte behöver tillägga det men sjukkostnader för rökare och snusare är sannolikt högre än för den som tränar och väljer att avstå från dessa laster. Det framkommer också att förbrukningen ökar på helgerna (fest) så siffran är sannolikt i underkant.

Om en rökare röker ett halvt paket cigaretter så är detta 750 kr/mån. Det jag känner som fortfarande röker förbrukar ett helt paket, varje dygn! Det flesta vittnar också om att det är dyrare än att snusa. Det skulle alltså sannolikt räcka till ett ganska bra PT paket!

Om du byter bil till en energisnålare modell och lyckas sänka förbrukningen med 0,3 liter/mil så spar du 560 kr/mån (vid 1500 mil/år). Själv kör jag 4000 mil/år så detta är en riktigt bra källa för mig!Så oavsett om du spelar, äter dåligt, snusar, röker eller kör i en miljöovänlig bil, så kommer kostnaden vara mycket högre än ett klassiskt medlemskap på ett gym. Ge upp valfri last och börja röra på dig!

Med ett sådant här inlägg retar man alltid någon, så jag vill förtydliga att alla kalkyler är uppskattningar, men håll med om att det är billigt att träna på gym!


Publicerades 2012.