Nya trender eller nya frågor?

Viking Bergström
Jag fick precis en svensk undersökning som kartlagt varför vi tränar och hur vi väljer gym.

Äntligen tänkte jag, för det är inte så roligt att alltid hänvisa till studier från andra länder. Men det skulle snabbt visa sig att siffrorna inte var de gamla vanliga.

I vår bransch har viktförändring alltid varit den viktigaste anledningen att börja träna. 74% vill minska och 10% vill öka sin vikt, det har vi sett i studier från USA och de flesta föreläsare hänvisar till dessa. Men i denna nya svenska undersökning (jan 2014) ansvarig är Jenny Klockare Rossby ScandInfo Marketing Research, blir svaren.

Må Bra  40%
Hälsa    30%
Styrka/Stärka upp kroppen      22%
Kondition    19%
Viktkontroll    18%
Hålla sig i form    17%
Pigg/Orka mer    16%
Roligt      14%
Socialt umgänge    11%

Nu vet vi att vikt är första eller andra skälet i den amerikanska undersökningen för det är något man ofta vill ”mörka”. Frågar man varför så får man ofta svaret må bra men frågar man om det är någonting mer som du vill uppnå så blir svaret någonting i stil med ”ja, några kilo skulle inte vara så dumt”. Min gissning är att detta delvis påverkar svaren. En annan skillnad är att 36% av de tillfrågade i denna undersökning redan tränar på gym och dessa har som bekant en helt annan uppfattning. Sedan kan det faktiskt vara så att vikten fått en mindre betydelse.

Lika överraskande svar fick man när man frågade vad som är viktigt vid val av gym.

Var gymmet ligger      58%
Prisvärdheten    58%
Renligheten    55%
Säkerheten (fungerande maskiner/utrustning)  49%
Öppettider    48%
Service och bemötande    46%
Att gymmet har en antidopingpolicy    42%
Tryggheten på gymmet/träningscentrat    37%
Inomhusmiljön    37%
Utbudet av utrusning    36%
Kvaliteten på gruppträningspass    30%

Det var inte förvånade att läge är nummer 1, så har det alltid varit, men frågan ”Prisvärdhet” är egentligen helt ny och får inte förväxlas med ”billigt”. I de undersökningar som tidigare gjorts är det låga priset på sjunde plats men i denna undersökning frågar man inte hur viktigt det är att det är billigt utan hur viktigt det är att det är prisvärt. Jag tycker denna fråga är mycket bättre men den blir förstås svårare att uttolka. Den säger ingenting om prislappen utan den säger hur avgörande det är för kunden att anläggningen levererar ett högt värde.

Här kan du tanka ner undersökningen: http://www.mynewsdesk.com/se/scandinfo-marketing-research/pressreleases/ny-undersoekning-svenska-folkets-uppfattning-om-traening-haelsa-och-gym-956846

Jag vill bara avslutningsvis säga att jag uppskattar denna typ av undersökningar och ser fram emot flera.