Nya rön: Styrketräning bra för barn

Viking Bergström
Barn bör styrketräna och gärna från sjuårsåldern. 

– Fördelarna är vetenskapligt belagda, hävdar Magdalena Moström-Kledzik.Moström-Kledzik – som är sjukgymnast i skidlandslaget – föreläste under tisdagen på Friskis och Svettis på Frösön. Ämnet var ”styrketräning för barn”.

– Det har alltid funnits många myter om det här och det finns fortfarande skepsis mot barn och styrketräning. Men allt det jag kommer att säga i kväll är vetenskapligt belagt. Det finns tillräckliga bevis för hur bra det är, sa Moström-Kledzik.

Hon redogjorde för en rad undersökningar som påvisar den stora nyttan av att barn tränar styrka.RF har under de senaste åren börjat att rekommendera styrketräning redan från sju-åtta års ålder. Men det handlar förstås inte om att bygga muskler.Vinsterna med att tidigt bli stark i kroppen är så många enligt Moström-Kledzik, att det inte råder någon tvekan.

• Den skadeförebyggande effekten, som bygger på stora vetenskapliga undersökningar. Det här gäller framförallt unga tjejer som är extremt svaga, särskilt i baksidan av låren.

• Hållningen förbättras.

• En bättre balans skapas i muskelmassan• Rörligheten och koordinationen ökar.

– Det allmänna syftet är att förhindra framtida begränsningar. I dag har stela bröstryggar blivit mycket vanligt bland unga. Våra ryggar mår mycket bra av att träna styrka.Ett annat område som främjas är skelettet.

– Skelettet ska belastas och det i väldigt unga år. Där ger styrketräning en stor vinst.Belastningen är nyckelordet. Människor som springer, hoppar och lyfter får ett avsevärt bättre skelett än till exempel cyklister och simmare, som sällan eller aldrig belastar de delen.

Malin kontrasterade träningen med barn som gör tvärtom.
– Inaktivitet är farligare än styrketräning. Forskning visar att 60 000 barn per år skadas inom idrotten.Undersökningar visar att denna träningsform fungerar som allt annat. Det handlar om lagen av sådd och skörd.

– Ja, barn kan öka styrka. Tester visar att de gör det mellan 14 och 30 procent. Orsaken är att nervsystemet tränas. Att nerverna får en högre aktivitet och bättre kopplingar.

Finns det då inga negativa effekter alls av att styrketräna som barn?

– Jo, långvarig felteknik är farligt för alla.Christina Ravald, verksamhetsledare på Friskis och Svettis, berättar att föreningen börjat att köra enklare styrketräning för barn.

– Sedan i fjol har vi en träningsskola för barn mellan 10 och 12 år. Vi har även sänkt åldersgränsen för att vara på gymmet till 13 år.

Hans Andersson
063-16 16 43
hans.andersson@mittmedia.se