Råder "Nånannanism" på er anläggning?

Sep 8 / Helena Waller
Har du hört talas om begreppet "Nånannanism"?

AI/Chat GPT beskriver det så här:
"Nånannanism är ett humoristiskt begrepp som används för att beskriva en attityd där människor erkänner att ett problem existerar och att något borde göras åt det – men de tycker att någon annan borde ta ansvar och agera, inte de själva.

Det handlar alltså om en form av undvikande eller ansvarsflykt där man skjuter över ansvaret för att lösa problem på andra."

Känns detta igen?

Fenomenet uppstår när vi inte har en specifik och uttalad person som är ansvarig för att en viss uppgift utförs. Resultatet av att “Nånannanism” råder på vårt företag är att saker tenderar att “trilla mellan stolarna” vilket betyder att vi inte kommer kunna säkerställa samma kvalitét till alla våra kunder. Så länge allt i företaget sköts av endast en person är detta inte ett problem men så fort vi blir 2 eller fler så behövs en tydlig och nedskriven plan för varje göromål och område.

Så hur kan vi undvika att hamna där?

Använd förslagsvis ett Excelblad och skriv ner alla göromål ni har på anläggningen på varsin rad i den vänstra kolumnen. I kolumn 2 på varje rad skriver ni namn på den som är ytterst ansvarig för just den punkten och i kolumn 3 vem eller t o m vilka som är medansvariga. Dock bör det endast vara en specifik namngiven person som är ytterst ansvarig för varje punkt, i annat fall uppstår sannolikt “Nånannanism” för just det göromålet. Medansvariga i kolumn 2 osv kan dock vara flera personer.

Observera att det ibland kan vara skillnad på att utföra en uppgift och att se till att den blir utförd. Själva utförandet kan göras av fler, men att det blivit gjort bör en namngiven person se till.

Allra bäst är om ni kan ha dokumentet digitalt för att enkelt kunna göra löpande ändringar. 

Men sedan då?

Ta fram bladet/dokumentet på era veckomöten och stäm av alternativt titta på det i samband era medarbetarsamtal. Gå igenom de olika punkterna rad för rad. Gör ni detta på regelbunden basis kommer ni ägna er mindre åt "brandsläckning" på företaget. 

Prata med din CMS-konsult om du vill ha vägledning med detta arbete på din anläggning.

Lycka till!