Meningen med livet

Viking Bergström
En båt dockad i en liten mexikansk by. En amerikansk turist steg av, berömde den mexikanska fiskaren för hans fångst av fisk och frågade hur lång tid det tog honom att fånga dem. ”Inte särskilt länge”, svarade mexikanen.”

Men varför stannade du inte ute längre och fånga mer?” frågade amerikanen. Mexikanen förklarade att hans lilla fångst var tillräcklig för att tillgodose hans familjs behov.

Amerikanen frågade: ”Men vad gör du med resten av din tid?””Jag sover länge, fiskar lite, leker med mina barn, och ta en siesta med min fru. På kvällarna, går jag in till byn för att träffa mina vänner, ta några drinkar, spela gitarr och sjunga ett par låtar. Jag har ett rikt liv.

”Amerikanen avbryter, ”Jag har en MBA från Harvard så jag kan hjälpa dig! Du ska börja med att fiska längre tid varje dag. Sedan kan du sälja den extra fisk som du fångar. Med extra intäkter, kan du köpa en större båt.”

”Och sedan?” frågade mexikanen.”Med de extra pengar du tjänar kan du köpa en större båt, dra upp mera fisk, köpa en tredje och en fjärde båt och så vidare tills du har en hel flotta av trålare. I stället för att sälja din fisk till en mellanhand, kan du sedan förhandla direkt med bearbetningsanläggningar och kanske öppna dina egna anläggningar. Du kan då lämna denna lilla by och flytta till Mexico City, Los Angeles, eller till och med New York City! Därifrån kan du styra ditt nya enorma företag.”

”Hur lång tid skulle det ta?" frågade mexikanen.
”Tjugo, kanske tjugofem år”, svarade amerikanen.”Och sedan?”

”Efteråt? Jo min vän, det är då det blir riktigt intressant, svarade amerikanen och skrattade. ”

När ditt företag blir riktigt stort kan du börja köpa och sälja aktier och tjäna miljoner!”

”Miljoner? Verkligen? Och sedan?” frågad mexikanen.”Efter det kommer du kunna gå i pension, lever i en liten by nära kusten, sova sent, leka med dina barnbarn, fånga ett par fiskar, ta en siesta med din fru och tillbringa kvällarna tillsammans med dina vänner.”

Och sensmoralen i denna historia är:
Vet du vart du ska i livet… du kanske redan är där.