Ljus eller tabletter?

Viking Bergström
Idag vet forskarna att vi som lever här uppe i Norden får brist på D vitaminer under de mörka månaderna, ungefär 6 månader/år.

Man vet också att lagringen av vitamin D bara fungerar några veckor, så därför rekommenderar man tillförsel, men hur skall det gå till?

Enligt studien som gjorts på Sahlgrenska där 2 878 äldre svenskar ingår är det oklart om det skulle hjälpa med D-vitamintillförsel.

Vi vet också att vi inte mår bra av överexponering vilket många gånger blir effekten av en chartervecka, eftersom man då skall bättra på färgen under allt för kort tid. Vinterpromenader på lunchen, när ljuset är som bäst kan vara ett bra val men hur lätt är det att klä sig så att ljuset kommer åt, dessutom är solen för låg på himlen, det krävs minst 45 graders vinkel, annars blir atmosfären ett för effektivt filter. Du får också en aning D vitamin i maten, främst från fet fisk, men den dosen är allt för låg.För att undvika brist bör vi alltså hitta ett sätt som ger dessa vitaminer och det finns, det heter solarium. Det dagsljus som den Svenska sommaren ger kan produceras artificiellt, det är man enig om idag för vi kan mäta ljusets spektra och säkerställa att vi simulerar det som atmosfären släpper igenom från solen.

Nu återstår bara sunt förnuft!
Om du solar i solarium så skall du göra det för att må bra inte för att bli så brun som möjligt! Det innebär för de flesta (hudtyp 2-4) att vi kan exponerar oss måttligt 1-2 gånger/vecka.

En enkel beskrivning av de 4 Skandinaviska hudtyperna:
Hudtyp 1 – Alltid Röd, Aldrig Brun
Hudtyp 2 – Ofta Röd, Sällan Brun
Hudtyp 3 – Sällan Röd, Ofta Brun
Hudtyp 4 – Aldrig Röd, Alltid Brun

Men vad gäller då om man har sitt ursprung för sydligare länder och redan är brun?
Risken är ännu större att man drabbas av D vitamin brist, eftersom det mörka pigmentet skyddar mot ljus!

Slutligen bör man också vara mycket uppmärksam vid användning av solkräm eftersom dessa filtrerar bort det som ger oss rodnad (vårt larmsystem) och släpper igenom det som ger färg.

Enkelt kan man säga att UVB bildar pigment och UVA färgar de pigment vi har. Det bör alltså finnas en rimlig balans så att vi får nya pigment eftersom de är dessa pigment som sedan blir vårt skydd.

Jag är inte emot tillskott av D vitamin men jag ser det som mera naturligt att inta ljuset på det sätt som människan är skapt.

Vi har aldrig intagit några större mängder D vitamin genom munnen så låt oss vara realistiska, vi behöver ljuset och därför blir det vi som får ett stort ansvar.

Driver du ett solarium idag så kommer du tjäna på att propagera för hälsoeffekterna i stället för de kosmetiska effekterna!