Litet företag kan vara din största fördel

Viking Bergström
Du behöver inte låtsas att du är ett stort företag. Just det faktum att du är liten kan hjälpa dig att slå konkurrenterna.

När man startar sitt första företag, oroar man sig en hel del för hur andra upplever storleken på företaget. Det sker särskilt de första åren, när man utvecklar sin verksamhet – Därför vidtar man ofta åtgärder så att man skall se större ut från första dag.

Några har telefonsvarare med massor av alternativ som göra att det verka som om de har massor av anställda.

Andra titulerar olika rum som avdelningar fast de knappt existerar för att verka ”finare” än de är.

Många köper större reklaminslag en de har råd med för att visa att de har råd i hopp om att imponera på konkurrensen.

Linkedin-profilerna kanske får lite väl ambitiösa titlar.

Men, vad är så dåligt med att vara liten? 
Med tanke på den senaste tidens ekonomiska kris och den tvekan som konsumenter känner för banker, försäkringar, riskkapitalister och stora vårdbolaget som Carema Care.

Konsumenterna känner till många stora företag som har tveksamma fallskärmar till ledningsgrupper etc. Jag tror att, det finns ingen bättre tid att vara ett litet företag en just nu!

Vi har fördelen av att vara lättare att nå, kundfokuserad, innovationsdrivna och otroligt smidiga.

Vad är det för nackdel med lokala ägare och en ledning som det går att få tag på?

Jobba smart!
Var extra tillgänglig och svara på alla frågor direkt, därför att stora företag sälla gör så.

Ring upp och prata med kunden personligen, därför att stora företag ber dig maila.

Välj din attityd, skapa personliga interaktion med kunden så att kunden slipper prata med olika personer eller dumma robotar.

Stora företag oroar sig sällan om hur många olika personer och avdelningar en kund kan tvingas att prata med och de tvekar inte att skicka kunden vidare. Ge varje kund en kontaktperson, gör denna relation till ett värde.

Stora företag satsar ofta på ett brett sortiment av produkter och tjänster, fokusera i stället på att vara bäst eller perfekt. Låt inte antalet produkter mäta hur bra du är utan specialisera dig så att du är bäst i ditt segment. Antal är inte kvalitet. Ingen söker ett brett sortiment, i stället söker konsumenten lösningar och då kanske du är bäst.

När stora företag måste förankra allt i styrelser och testa det mot företagets policy, kan små företag ta snabba beslut och genomföra dem nästan omedelbart. Var snabb!

Så nästa gång du betraktar en konkurrent som är större, titta på det som gör honom svag, där kan du hitta din nisch!