Köpa bil / köpa gymkort

Viking Bergström
Kan man göra den jämförelsen?

Normalt är det stor skillnad i pris mellan träning och bilar men låt oss trots det fundera på vilka kriterier som är viktiga. En bil kostar normalt ungefär den summa som du får ut i lön efter skatt under ett helt år. Det vill säga, tjänar du 30 000 i månaden så får du ut 250 000/år och då åker du sannolikt i en bil som ligger i den prisklassen. Det är en extremt viktig investering och därför väljer vi med omsorg. Vi har åsikter om säkerhet och miljöklass, vi tittar på driftskostnader men de flesta av oss låter sedan någon inneboende känsla avgöra fabrikat. Detta signalerar vilken person vi vill vara.


Är vi medvetna så kanske vi väljer Skoda, vill vi vara unga och sportiga så kanske det blir en BMW. Köper vi en ny bil så väljer vi mellan olika färger på allt från klädsel till detaljer i lack och rutor. Vi gör kanske 100 val som alla bedöms noggrant och i slutänden får vi en lista på allt som vi valt.

Finansierar du bilen rimligt så kostar den kanske 30 000/årNär vi ska börja träna så lägger vi normalt 2% av vår årslön, det vill säga om man tjänar 30 000 i månaden så avsätter man 600 kr i månaden till ett gymkort.

Idag lägger allt fler det dubbla men det kan vi återkomma till i ett annat blogginlägg. 600 kronor kan uppfattas som en liten summa i jämförelse med en bil men i jämförelsen med en finansiering så blir det inte så stor skillnad, det kanske är 4-5 gånger dyrare att äga bilen. Varför denna inledning?

Jag försöker förmedla lite förnuft när vi tar ekonomiska beslut. Jag hade kunnat gjort jämförelsen med en slalomutrustning men det är inte riktigt samma sak. Visserligen kostar den ungefär lika mycket som ett årskort men vi köper inte nya prylar varje år så den är inte årlig och vi har inte samma behov av den som vi har av en bil och av att motionera.

Nu till min poäng, hur gör vi när vi väljer gymkort? Specialstuderar vi innehållet på samma sätt som vi gör vid bilköp, nej tvärtom! Ganska stor grupp ringer fortfarande och frågar vad det kostar! En helt absurd idé att man skall välja uteslutande efter pris! En ganska säker väg att misslyckas.Vem skulle ringa till en bilhandlare och fråga vad bilen kostar idag? Vi vet att vi måste ha massor med information om årsmodeller och fabrikat innan vi tittar på priset.

Många väljer också efter rekommendation från en vän, det kan vara klok eftersom man lyckas bättre om man har en träningskompis men tänk om resan till gymmet tar 15 minuter! Då kommer inte det gymmet ligga inom rimlig resväg och snart har man betalat för någonting som man inte utnyttjar.

Vad ska man då söka efter? Mitt enkla svar är att man ska maximera värdet av sitt medlemskap så att man förbättrar sina chanser (oddsen) att lyckas! Det betyder att man ska bli medlem i en anläggning som levererar det man behöver, precis som man gör noggranna val i bilköpet.

Här följer några exempel på saker som är viktiga att tänka på:
Närhet är mycket viktigt, om gymmet ligger mer än 8 minuters resväg från din bostad eller din arbetsplats så kommer det med tiden kännas motigt eftersom du ska besöka anläggningen regelbundet. Men du behöver inte överdriva, om det ligger ett gym i samma hus som du bor i så kan det vara frestande att välja det men tänk på att det kanske inte alls är din typ av anläggning.

Vänner är viktigt och självklart ska du då hitta en anläggning där du känner dig hemma, gärna ett ställe där du känner någon och kanske du kan få en träningskompis som peppar dig när det är tungt. men hittar du en anläggning som känns bra så kan du också bjuda in dina vänner och hoppas att de vill träna med dig. Det brukar inte vara så svårt att övertyga sina närmaste för säg den som inte behöver röra på sig.

Miljö kommer betyda mer än du tror i starten, ditt gym skall vara en plats som du längtar till, du ska sakna stället när du inte är där! Därför måste det vara trevliga lokaler med härliga ytor och omklädningsrum. Vad är det för ställe? Vad luktar det? Vad spelar man för musik? Vilka klasser finns i programmet? Finns dina favoritaktiviteter?Personligt med trevlig och kunnig personal.

Det måste också vara en fantastisk personal som känner dig och som hjälper dig att hitta lösningar. Obemannade anläggningar fungerar för en mycket målmedveten elitgrupp. Långt mer än 95% behöver stöd för att lyckas! Är receptionen trevlig? Finns det tränare på golvet? Är instruktörerna inspirerande?

Pris kan inte uteslutas som faktor men det är viktigt att förstå att Värdet är det som räknas, vad får jag för pengarna?

Om man blir medlem på ett billigt ställe och misslyckas så var det inget värde men om man valde personlig träning och nådde målet att gå ner 10 kg så kanske värdet var enormt, trots att priset i kronor var mycket högre.