Kan jag få elstöd?

Marleen Larsson
Hur fungerar elstödet till företag 2023?

Den här artikeln ger dig information om vem som har rätt till elstöd 2023 samt hur ansökningsprocessen går till.

För att söka elstöd som företagare bör du först och främst kontrollera om ditt företag uppfyller de kvalifikationskrav som fastställs.

Är du dessutom en hyresvärd, kan du vara berättigad till ett större belopp.

Förutsättningar för elstöd

Ett företag som är elslutkund kan ansöka om elstöd för uttagspunkter i elområde 3 och 4. För att få elstöd ska företaget ha haft rätt att ta ut el i uttagspunkten den 17 november 2022, enligt avtal med nätföretaget. Stödet beräknas utifrån den mängd el som har tagits ut för förbrukning i uttagspunkten under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022. Det är inte ett krav att det var företaget som förbrukade elen under den perioden.

Företaget kan inte få elstöd för uttagspunkten om det redan har fått elstöd för konsumenter för perioden 1 oktober 2021–30 september 2022 (2022:1872).

Detta innebär alltså att om du som hyresvärd har fakturerat el separat till dina hyresgäster så är det du som får elstödet och inte din hyresgäst. Detta betyder dessvärre även att om du hyr din lokal och du inte har ett separat avtal med ditt elbolag, kommer din hyresvärd att få ditt elstöd.

Följ beskrivningen på Skatteverkets hemsida

Scrolla ner och logga in för att besvara frågorna.

Behöver du hjälp att söka elstöd?

Har du frågor eller behöver support, kontakta oss så hjälper vi dig.