Kampanjer som får dig att ”Kissa i byxorna”

Viking Bergström
Såhär års ser man ganska många träningsanläggningar som säljer ut sitt varumärke. Jag hoppas att inte du är en av dem…

Det kan t.ex. stå såhär
I morgon kan du bli medlem för friska och svettiga priser. Kommer du in före 12 så kostar det 2000 för 12 månader. Före 17.00 kostar det…. osv. Gäller endast under fredagen.

Självklart kommer man sälja många kort under förmiddagen, eftersom den gruppen känner sig som vinnare. Men redan under eftermiddagen börjar de första uppleva att ”man missat tillfället”. Dagen efter vet alla vad det egentliga värdet är (upplevda värdet).

Det är nu problemen börjar rada upp sig, huvudsakligen indelat i 2 kategorier:
1. Nya medlemmar kan inte förstå varför man skall ge 4000 när det verkliga värdet är 2000. Vem skulle betala priset av en Audi när man plötsligt förstått att det var en VW?
2. Alla medlemmar som tränar på anläggningen upptäcker samma sak, de har betalat alldeles för mycket, det känner sig blåsta.Varumärket har halverats i värde och tyvärr kan jag meddela att marknaden har ett otroligt långt minne.  

Alla ni som sålde sommarkort till halva priset vet att ännu idag kommer det in folk på somrarna och frågar efter detta kort, trots att ni sluta med det på 1990 talet. Jag har alltid varnat för dessa kampanjer eftersom det inte finns några vinnare.

Möjligen finns det en kategori som vinner, det skulle vara konkurrenten som kan positionerna sig som ett varumärke med högre värde. Som sagt kampanjmodell fungerar lite gran som att kissa i byxorna, först blir det varmt men ganska snart börjar du frysa…

Men hur kan en 42 tums TV kosta 5000 och sedan säljer samma företag nästa modell för ordinarie pris? Enkelt, det är en ny produkt med nya egenskaper.

I vår bransch säljer vi tjänster och det går inte att beskriva i så konkreta termer att detta fungerar.

Därför kan vi inte köra dessa kampanjer, glöm aldrig detta!