Jag ska bara…

Viking Bergström
De flesta tänker nog på Alfons Åberg när man hör det där uttrycket att ”jag ska bara…” men jag har upptäkt en annat vanlig källa, säljare!

Som säljare finns det många anledningar att skjuta upp det som är obehagligt och därför behöver man en bra anledning. Om man kan finna en sådan så slipper man ha dåligt samvete för att man inte han ringa det där prospektet och fråga om affären.

– Jag ska bara städa skrivbordet, det är ju en sådan röra!
– Jag ska bara hänga upp gardinerna i rummet först!
– Jag ska bara kolla upp det här prospektet innan jag ringer!

Listan på anledning kan göras lång men anledningen är alltid den samma, en lustkänsla inför det faktum att personen kan säga nej. Det är faktiskt det värsta som kan hända, att man får ett nej. Så om man förbereder sig för detta och bestämmer sig för att försöka få så många ja som möjligt så kommer det inte göra ont när det blir ett nej, det är bara ”en dag på jobbet”. Hemligheten är att glädjas åt ett ja och njuta riktigt mycket, kanske ringa i en säljklocka så att kollegorna får veta. Kanske man sedan kan fortsätta att ringa, fast klockan är 17.00 och arbetstiden är slut, man fortsätter tills någon säger nej och får man bara ja så måste man fortsätta. Säljare har hamnat i den goda spiralen där alla köper!

Hur kommer man in i den goda spiralen?
Det handlar om metal förberedelse och ingen säger det bättre än Amy Cuddy som gjort en mycket bra beskrivning av hur vi människor fungerar, hon säger ”Fake it, until you become it” inte ”Fake it, until you make it många säger. Skillnaden är enorm eftersom ingen säljare vill sälja något som man inte står bakom, du måste därför bli den person du utger dig för att vara.

Vilken elitidrottsman som helst kan intyga vi måste öva på att bli bäst, att vi måste tänk oss in i hur vi klarar uppgiften innan vi faktiskt gör det.