Hur väljer du media när du skall annonsera?

Viking Bergström
Fråga dig själv, vilka tidningar läser du och hur har ditt beteende förändrats under de senaste 5 åren? 
Jag tror inte att jag är särskilt ovanlig när jag säger att jag söker informationen på nätet och att jag idag inte läser papperstidningar. Jag selekterar allt hårdare och lyckas ibland få mina nyheter utan att någon annonsör når mig.

Fundera också på hur du betraktar högen med direktreklam från Svepet eller liknande leverantör. 
Jag har inte tittat i högen de senaste månaderna och nu har även jag fixat en skylt på min brevlåda, den säger ingen reklam tack. Jag gjorde ett överslag och noterade att 30% av mina grannar gjort samma sak före mig.

Lyssnar du fortfarande på en vanlig reklam finansierad radiokanal, eller har du gott över till Spotity? 
Själv lyssnar jag på radio när jag åker bil men då brukar jag välja P1 och där slipper jag reklam. Vill jag lyssna på musik så blir det Iphone för du får jag exakt den musik jag vill ha!

Så, hur når då reklamen dig och hur når den mig? Jag har noterat att jag ser reklam där jag inte kan undvika den, på bilar, bussar, storbilds media, bio, TV även om jag allt oftare tittat på filmer som inte blir avbrutna av reklam. Voddler är en filmtjänst som du enkelt laddar ner till din dator. Sedan strömmas filmen till datorn över internet, utan att laddas ner på datorn och ta en massa plats. Utbudet kommer att fyllas på successivt, redan i höst kommer Voddler erbjuda tusentals filmer och TV-serier. Ett nytt Spotify fast för filmer, så snart är TV reklamen i kris. Och så utsätts jag för den nya sortens reklam som nästa ingen uppfattar som reklam, den jag själv väljer när jag går in på hemsidor, söker information på nätet, Facebook, Twitter, bloggsidor och andra sociala medier. En sorts omvänd reklam där jag väljer.

Ett bra exempel är den Club som jag just valt att ansluta mig till, den heter http://www.munskankarna.se och där tänker jag lära mig mera om viner. Jag har valt att ansluta mig, jag har valt att läsa nyhetsbreven och där kan vinproducenter påverka mig, på 2 sätt!

I vår bransch växer intresset för sociala medier därför att den som tränar är ofta intresserad att söka mera information och då kan leverantörer fånga detta intresse. Detta kan varje träningsanläggning göra och på så sätt rå om sina läsare. Fördelarna är många, en stor fördel är att läsarna läser och uppfattar inte detta som reklam. Om bloggen är öppen för alla kan man på sikt värva nya medlemmar på detta sätt!

Så, min fundering blir då; hur väljer du medier när du köper annonsyta, tid etc?
Gör du detta slentrianmässigt eller omprövar du ständigt dina mediaval. Betalar du lika mycket som du gjorde på den tiden en tidning kunde ha 2 läsare? Hur många läsare har varje tryckt tidning idag? Jag har inte alla svar men jag vet att det är många som spenderar sin reklambudget på sådant som är förlegat och jag vill bara väcka dig med detta inlägg, mera kommer! Jag hör gärna dina åsikter så kommentarer är förstås välkomna.