Hur liten ort kan man öppna ett gym på?

Viking Bergström
Den frågan dyker upp allt oftare och sanningen är den att svaret har förändrats över åren. På 80 talet skulle igen drömt om att öppna ett gym som man ska leva på om den totala befolkningen var under 10000.

På 90 talet fick vi bra exempel på att de kunde fungera, tidigt 2000 tal blev 5000 ett riktmärke men idag, var är vi nu?

När vi tittar på våra mindre kunder så finner vi att det fungerar i ganska små orter.  

Här följer ett exempel från Djurås.
Anläggningen heter På G och har nu funnits i drygt 2 år. På G har bara fullvärdiga medlemmar vilket betyder att alla köper årskort kontant eller på autogiro. Priset är normalt för Sverige vilket innebär att det ligger mellan 400-500 kr/mån. Djurås har 1240 innevånare och då inkluderas förstås alla, även spädbarn.

På G har 620 medlemmar vilket är på pricken 50% av befolkningen! Nu tänker säker många av er att det måste vara medlemmar som bor utanför tätorten för inte kan väl alla som bor i Djurås träna på gym? Nej självklart finns de samhällen 6, 11, 20 kilometer bort, dessa heter Mockfjärd (1937) och Dala Floda (680). Den medlem som reser längs bor i Björbo (697) som ligger nästa 4 mil bort, men detta är undantag. Vi vet att 80% av alla medlemmar kommer från ett område som ligger inom 8 minuters resväg så det är inget tvivel om att Djurås är ett aktivt samhälle.Vad innebär då detta? Att en träningsanläggning som följer vårt system kan omsätta ungefär 4 miljoner det andra verksamhetsåret. Det kräver förstås att man följer våra affärsmodeller vilket Sussane har gjort. Redan innan hon öppnade så hade hon 178 medlemmar. Det kan tyckas märkligt att det går att sälja medlemsskap innan ett gym öppnar men för oss är det normalt, vi gör det varje gång en ny anläggning öppnar.Ibland söker gym som redan är igång inträde i våra system, det går förstås bra men det innebär ofta att justeringar i affärsmodellen behöver göras, detta för att få ordning på affärerna. Det finns ganska många gym där ute som har fullbokade klasser, brist på ytor men fortfarande dålig lönsamhet.

Funderar du på att öppna en anläggning på din ort? Slå en signal, det kostar inget!

021-413400 CMS Nordic

Ps, när du ringer så ska du undvika att säga ”min ort är väldigt speciell” gör du de, så säger du att vi är som alla andra, för det säger också alla andra…