Hur får man en ny vana?

Viking Bergström
Ni som känner mig vet att jag är tjurig som en oxe, har jag bestämt mig så kör jag.

Ett exempel var för snart 6 månader sedan då jag plötsligt slutade dricka kaffe. Varför frågade många, jag har bara ett svar; för att bevisa för mig själv att jag kan, det gör mig starkare! Det får min självkänsla att bubbla.

Nu tänkte jag berätta hur jag gör: Börja med att bestämma vad du vill förändra? Vill du bli någonting nytt? Vill du skaffa dig en ny talang? Vill du sluta med något? Hur kommer du dit? Hoppas du att det ska ske utan ansträngning, att slumpen eller turen ska föra dig dit? Nej det fungerar inte, det är DU som måste göra hela jobbet!

Sätt inte för stora och för långsiktiga mål utan ta ett steg i taget. Delmål är ofta lösningen för varje seger ger dig rätt att fira och att växa!

Det finns en viktig regel, ingenting kommer förändras om du inte är konsekvent, glöm feströka, lördagsgodis eller bara den här gången för nu är det så speciellt. Njut i stället av att tacka nej trots att det är dukat bord, ta detta som en delseger.

Tänk också på att om du vill lära dig någonting nytt så måste du ta ett nytt steg varje dag!

Om du inte vill göra det varje dag eller om du vill göra undantag så är du helt enkelt inte mogen. Du gillar bara iden men det kommer inte föra dig till målet.Vill du bli kär eller sluta gnälla på allt?

Du kanske vill läsa mera böcker eller spara pengar, det spelar ingen roll vad det gäller du kan alltid tillämpa samma modell.

Skriv ned VAD du vill göra, Skriv sedan ner VARFÖR du vill göra det. Beskriv slutligen HUR du ska nå ditt mål.

Sätt din lilla lapp på en plats som du dagligen besöker många gånger, det kan vara på kylskåpet eller vid sängen, huvudsakligen är att du inte kan undvika den. Skriv kortfattat men ärligt!

Fundera sedan på vilken strategi du ska välja, gäller det bara att sluta röka så är det enkelt, du slutar nu och kommer aldrig mera att röra en cigarett. Men ska du gå ned i vikt så kan det vara smart att ha en plan som innefattar allt från metod till hur du ständigt ska motivera dig själv och höja dosen. Ett exempel kan vara att du börja med kortare promenader som du successivt förlänger, snart tar du beslutet att aldrig mera dricka en läsk, och så vidare…Men hur blir man kär? Du gör samma sak, du träffar människor varje dag och så gör du saker som gör dig till en fascinerande människa!Vill du bli lycklig så måste du göra något varje dag som gör vår värld bättre, osv.

Du förstår, gör det dagligen, var konsekvent!

Metoden är Enkel
Gör alltid klart din uppgift innan du antar en ny.

Börja i liten skala så kan du fira flera segrar
Gör det samma tid varje dag om det gäller att införa en ny rutin. Kanske efter frukost eller när du kommer hem från jobbet.

Berätta det för alla!
Speciellt för personer som du respekterar och som du inte vill svika. Gör det omöjligt att backa! När du sedan lyckats så kommer du få mera respekt och snart förstår du att du kan göra vad som helst!

Njut av din seger! 
Fira och njut av allt du lyckas med. Om du inte känner glädje så förlorar du motivation.

Du har nu vuxit och snart söker du nya utmaningar.

”You will never change your life until you change something you do daily”  Mike Murdock