Har du rätt mål i livet?

Viking Bergström
Om du är en målmedveten person så har du säkert satt upp tydliga mål i livet.
Kanske privat eller som företagare i din rörelse. Du har säkert de bästa avsikter. Men goda avsikter leder inte alltid till bra mål. I själva verket kan de leda till raka motsatsen.

Jag träffar ganska ofta unga företagare som vill bli rika. Även jag hade den typen av drömmar när jag var runt 25 år.

Detta var min start som entreprenör:
Jag skulle blir miljonär och jag minns speciellt min dröm om en gul Porsche 911. På ytan låter detta som ett bra mål. Strävar jag efter detta så kräver det att jag arbeta hårt, tar kloka beslut med de pengar jag tjänar, leva under mina tillgångar, och så vidare. Man börjar göra det som krävs för att bli en miljonär.

Så vad är det då som är dåligt med detta mål?

Det lägger tonvikten på fel sida av ekvationen. Eftersom fokus är pengar, slutar man göra det som inte leder till pengar. Valet blir en karriär som grundar sig på pengar snarare än passion. Ganska snart saknar vanligt jobb sin mening och man bränner ut sig själv. Man blir en arbetsnarkoman, man försummar sin familj och sina vänner. Man tar inte hand om sin hälsa.

Så hur kan du se till att dina mål faktiskt är bra för dig?
Om ditt mål kräver denna typ av uppoffring så är det inte ett bra mål. Vänd i stället på ekvationen och ställ dig själv frågan, vad är min passion? Finns det något som du brinner för? Själv upptäckte jag mitt intresse att lära ut saker, ganska sent i livet. Jag började visserligen ”konsulta” redan vid 28 års ålder men som affärsidé förverkligade jag min idé det år jag fyllde 40. Undvik snäva tidsramar, hur bra mår en 30-årig miljonär som har dragit på sig övervikt, utbrändhet, högt blodtryck och kanske är nyskild? Har du i stället för slutmål, en inställning där resan är själva upplevelsen, där det du gör är stimulerande, så kommer du uppnå dina finansiella mål ändå! Då får du det på köpet!

En sak till, det där med Porsche var bara en ungdomlig dröm, när jag mognade så förflyttades målen så…NEJ, jag har aldrig ägt en Porsche!