Håll koll på siffrorna!

Viking Bergström
Vår bransch, som är privata träningsanläggningar, sk gym och Fitness centers, är inte så lönsam! Ja det har man ju hört förr men varför och vad beror det på?

Det flesta skyller på den konkurrensutsättning som vi har från ideella föreningar och lösningar som subventioneras genom skattsedeln. Men vi får inte göra det så enkelt för oss, väljer man att vara ett offer så behöver man inte lösa problemet. Självklart tycker också jag att det är fel, det som sker idag, att vi inte har samma regler för t.ex. Friskis och Svettis som vi har för den privata sektorn. Det vore nog få som skulle försvara en liknande lösning för bilhandel etc.

Att vara privat i vår bransch och betala löneskatter på medarbetare samtidigt som andra slipper känns tufft och orättvist. Men så är det och vi får vänta till samhället förstår, under tiden skall vi existera och utvecklas! Därför kräver detta strategier och där känner jag mig manad att göra ett inlägg.Först och främst måste vi lära oss att skilja på päron och äpplen, alltså särskilja oss från varandra och ta betalt för det vi levererar. Vi kan inte ha så dåligt självförtroende i vår bransch att alla säljer sig till lägsta pris bra för att en ny aktör försöker etablera sig på lågpris. Den nya aktören kanske kör obemannat (sk nyckelgym) och du kanske har personal från morgon till kväll. Dina medlemmar har köpt det och uppskattar det. Det vill betala för det och du skall vara stolt för att du levererar det! Vi måste paketera våra koncept så att det tydligt visa skillnaden.


Antalet tränande växer för varje år, just nu är det störst tillväxt i ålderskategorin 55-65år. Denna grupp söker inte billigaste träningen. Frågar man denna målgrupp så söker de ”evig ungdom” och sådant är inte gratis! Tvärtom är denna målgrupp villig att investera mer än ungdomar men glöm inte att de också är rutinerade och ställer krav, det har styrt och ställt, de har alltid fått som de vill så de kommer ha högre krav på service och detta är din möjlighet! Ge dem det som föreningslivet knappast klarar, en espresso och en kvällstidning kanske?

Ett personligt upplägg på träningen och en medlemsresa till Mallorca för cykelgänget! Har du förstått deras behov så får du ta betalt och då kommer du enkelt få din målgrupp.Så, allt har sitt pris! Ingen förväntas att erbjuda alla en lösning, gör du det så kommer ingen!

Du måste välja målgrupp/marknad och du måste vara tydlig i din profil. Lyckas du med det så slipper du priskriget och så får du lojala medlemmar förstås.