Gym och ekonomi – hur gör man när det går dåligt?

Viking Bergström
Vad ska en träningsanläggning som går dåligt göra? Vad händer om man sänker priset?

Jag ser varje vecka exempel på träningsanläggningar som har dålig ekonomi. I den absolut övervägande delen är detta helt onödigt. Visst finns det träningsanläggningar som verkligen har allt emot sig men jag har inte stött på någon som inte kan förbättra sin ekonomi. I de flesta fall kan ett gym som går dåligt vända hela trenden på 2 till 3 månader, frågan är bara varför så många envist fortsätter göra det som inte fungerar.

Det kanske största felet som begås i vår bransch är nog att man tittar på sina kollegor och så försöker man ta efter det som verkar bra. Ofta är det då de största som får agera som exempel, t.ex. gymkedjor. Men om nu dessa kollegor gör fel så kommer man klona deras misstag och snart har problemen vuxit.

Kedjor är inget föredöme tvärtom har de oftast lägre vinster än de lokala anläggningarna trots att de kan köra storskaligt och uppnå synergier som den lokala anläggningen bara kan drömma om.

Enligt Dagens Industri är den totala vinsten hos de 4 största gymkedjorna (2011) 97 miljoner . Dessa kedjor har 418 anläggningar så i genomsnitt har de en vinst på 232 000 kr vilket är långt under de nivåer man kan förvänta sig. Nu räknade jag bara de kedjor som gick plus! Detta var 2011, nu har det gått ett år konkurrensen har ökat, många kedjor slopar nu bindningstiderna vilket jag uppfattar som en panikåtgärd. Samtidigt är detta möjligheten för dig som jobbar lokalt, du kan utnyttja detta och ta marknadsandelar, hör av dig om du behöver hjälp. Här får du några enkla tips.

Tips till dig som är en lokal entreprenör
Ta inte bort bindningstiden. I stort sätt alla större kedjor i USA återinför nu bindningstid efter 4-5 katastrofala år. Vi har sett hur det gick i London och framförallt i vårt grannland Danmark, igen vann! Om vi då upprepar dessa misstag så kan vi inte förvänta oss ett nytt resultat! Vi har redan skrivit om detta så jag hänvisar till tidigare inlägg. Men kortfattat kan man säga att alla blir förlorare. Kunden misslyckas, träningsanläggningen måste fördubbla försäljningen, företagets ekonomi försämras, de anställda riskerar att förlora sina jobb och träningsbranschen får dåligt rykte.

Om du får rådet att sänka priset så kan du nästa uteslutande räkna med att personen du pratar med saknar kunskaper som krävs i vår bransch. Visst kan du sänka ett pris på en produkt men gör inte det på dina träningskort för då ger du bara dig själv sämre förutsättningar. Dels kommer detta aldrig generera så många medlemmar som skulle krävas för att uppväga sänkningen.. Sannolikt kommer dina kollegor göra samma sak och nu börjar ”Racet mot noll”. Men det största problemet är nog hur du ska förklara för dina existerande medlemmar varför du gjort detta. Du har begått de kanske största misstaget du kan göra, att sänka värdet på ditt eget varumärke och samtidigt skada trovärdigheten hos medlemmarna. Nu tvingas du sänka priset även för dem och resultatet blir att det aldrig har gått sämre.

Att konkurrera med sig själv genom att erbjuda kortalternativ som gör att alla hittar en lösning som blir billig för dem. För varje korttyp som du erbjuder kommer ditt snittpris per medlem att sjunka. Om du säljer kortsiktiga lösningar så väljer de flesta detta. Om du i stället erbjuder långsiktiga lösningar så kommer dina medlemmar få resultat.

All statistik visar att retention i vår bransch är mycket högre på långsiktiga kort. Ett annat exempel är att konkurrera med sig själv i kampanjer där du säljer kortsiktiga sommarkort, detta hindrar dig från att sälja årskort, och så vidare.

Rabatter, rabatter, rabatter:
Jaså du vill bara träna i gymmet! 99% av alla medlemmar har en favoritaktivitet, kanske gym och detta är normalt. Skulle vi prissätta efter yta, personal och investering så skulle den som tränar på gymmet förstås betala mest. Jaha, du kan tänka dig att träna på förmiddagen! Du ger alltså rabatt till den som lovar att inte variera sin träning, vilket höjer sannolikheten att han misslyckas. Ger du rabatt till den som tränar på förmiddagen så minskar du den kundens möjligheter att lyckas för nu får han inte vara med på kvällsaktiviteter. Ok, du vill har rabatt för att du är senior! Om seniorer får rabatt så klipper du dina möjligheter att lyckas i framtiden. Alla vet att detta snart är vår största målgrupp och att de har bäst ekonom, mest tid och störst behov!

Snart måste man fråga sig vem som skall hålla skeppet flytande. Ett pris är det bästa sättet att lyckas men självklart måste du göra en sådan förändring i steg. Vi sanerar prislistor hela tiden så jag vet vad jag pratar om.