En halvtimme räcker bra

Viking Bergström
Forskare vid Köpenhamns universitet visar: 30 minuters daglig träning ger en lika effektiv viktminskning som 60 minuter.Det här är goda nyheter för vår bransch eftersom det betyder att fler kan ta sig tid, kan lyckas!

Många tror att man måste träna 4-5 gånger i veckan, att man måste maxa pulsen eller att träningen börjar ge resultat först efter 20 minuter. allt detta är dumheter, därför behöver vi dessa forskningsrapporter. Extra glada blir säkert FortGjort gänget som nu får rätt! Det betyder också att vi har rätt när vi satsar på kortare PT klasser!

Under tretton veckor följde en forskargrupp 60 tunga – men friska – danska män i deras ansträngningar för att komma i bättre form. Hälften av männen fick träna en timme om dagen, med hjärt-pulsmätare och kaloriräknare, medan den andra hälften bara behövde svettas i 30 minuter om dagen. Resultaten visar att 30 minuters motion, tillräckligt hård för att producera svett, är nog för att minska på en osund kroppsvikt.– I genomsnitt förlorade de män som tränade 30 minuter per dag 3,6 kilo på tre månader, medan de som motionerade en hel timme bara förlorade 2,7 kilo, säger Mads Rosenkilde på Institutionen för biomedicin.

Gav mer än det borde
– Deltagarna som tränade 30 minuter per dag brände mer kalorier än de borde, i förhållande till det träningsprogram som vi satt upp för dem. I själva verket kan vi se att träning i en hel timme i stället för en halv inte ger någon ytterligare förlust i varken kroppsvikt eller fett. De män som tränade mest förlorade för lite i förhållande till den energi de brände på löpning, cykling eller rodd. 30 minuter av koncentrerad träning ger lika bra resultat på vågen, förklarar Mads Rosenkilde.

Mads Rosenkilde tror att en del av förklaringen till de överraskande resultaten är att det är så pass enkelt att träna 30 minuter att deltagarna i studien hade lust och energi över för ännu mer fysisk aktivitet efter deras dagliga träningspass. 

Dessutom åt den studiegrupp som tillbringade 60 minuter på löpbandet antagligen mer, och därför förlorade de också något mindre vikt än väntat.– Deltagarna i vår studie tränade varje dag i tre månader. Samtliga träningstillfällen utformades så att deltagarna skulle svettas lätt, men de förväntades också öka intensiteten och ge lite extra gas tre gånger i veckan, förklarar Mads Rosenkilde.

Överraskande resultat
Forskarna är förvånade över resultaten och målet är nu att studera effekterna av andra typer av träning.
– Ett annan intressant scenario är att studera motion som en form av transport. Träning är fantastiskt för din fysiska och mentala hälsa. Problemet är att det tar tid. 

Om vi kan få folk att träna på vägen – till jobbet, till exempel – kommer vi att ha vunnit halva striden, säger Mads Rosenkilde.

Läs mera på SVT