Snabbknappar:
CMS Anatomiskola
Foten
Foten är en komplex struktur som utsätts för relativt hög belastning i många aktiviteter. I vissa aktiviteter påverkas foten av krafter upp emot 20 x din egen kroppsvikt. Det är därför viktigt att ta hand om sina fötter.
I filmen nedan får du lära dig mer om hur foten fungerar samt en demonstration på slutet av samtliga övningar:
CMS Anatomiskola
Knäleden
Om du har knäsmärta och får höra att du skall träna de små musklerna runt knäna, så kan jag glädja dig med att det är väldigt få till antal. Mitt tips är därför att fokusera på att träna lår och vader. Stora muskelgrupper som kan utveckla mycket kraft. Och framförallt - få träningen att bli av!
I filmen nedan kan du se några olika övningsvarianter.
CMS Anatomiskola
Höftleden
Höftleden är en stor och centralt belägen led i kroppen, som möjliggör många olika rörelser och stora rörelseomfång. Leden är ju trots allt själva förbindelsen mellan benen och resten av kroppen.
Leden är uppbyggd av höftskålen (accetabulum på latin), som är en del av bäckenet, och av lårbenets höftkula (caput femoris på latin). Både höftskålen och höftkulan är "klädda" med slätt brosk, ledytan. Brosket ska säkerställa att rörelserna mellan bäckenben och lårben sker med minsta möjliga friktion och kommer till viss del verka stötdämpande.
Höftleden är av ledtypen kulled, vilket innebär att den kan röra sig i många olika riktningar. Jämför med axelleden, som är av samma ledtyp, så är höftleden inte riktigt lika rörlig. Det beror på att höftleden stabiliseras av kroppens starkaste ligament, som i sig bidrar till mycket god stabilitet. Det gör att benen på ett stabilt sätt skall kunna bära upp kroppstyngden och all extern belastning.
Leder som har ett potentiellt stort rörelseomfång vill ha rörelsefrihet. Ge dina höfter lite extra tid, så dom kan bära upp dig så länge du vill! Att upprätthålla höfthälsa är också ett bra sätt att vara skonsam mot sin rygg.
I filmen nedan kan du se några olika övningsvarianter.
CMS Anatomiskola
Ländryggen
Upp till 80 % av världens befolkning, har haft, eller kommer någon gång under sin livstid att drabbas av smärta i ländryggen. Att ha koll på ländryggsanatomin är en stor fördel när vi skall bygga träningsprogram och instruera övningar. Vid smärta i ländryggen är rörelse generellt väldigt positivt för att undvika rörelserädsla, se bara till att hitta rätt nivå och gör långsamma progressioner.
I filmen kan du se några olika övningsvarianter: