Branschens vanligaste marknadsföringsmisstag 2

Viking Bergström
Marknadsföringsmisstag #2: Otydlig positionering

I vår bransch försöker de flesta att vända sig till alla, genom att ha något för varje person.

Det finns tusentals förklaringar, jag har pratat med hundratals ägare men till slut handlar det bara om en sak, att positionera sig och att göra detta med ett tydligt budskap.

• Räka ut din ISOKRON eller CTTA (Critical Travel Time Area). Den visar var du har dina kunder, oavsett om du vill det eller ej. Den kritiska restiden är 8 minuter i en liten marknad och 6 minuter i en normalt konkurrensutsatt stad. Vi överetablering  så krymper minuterna ytterligare och du kan göra gott i att fokusera på närområdet. Restiden avgörs i minuter oavsett fordon!

• Om du inte vill ignorera 80% av marknaden så skall du fokusera på motionärer. Dels därför att 80 är mer en 20 men framförallt därför att nästa alla levererar allt från marknadsföring till gruppträning i klasstyper som riktar sig till 20%. Det gör de flesta omedvetet, man säger sig vara en Club för 80%. Man är hemmablind helt enkelt. Fråga dig själv hur långt du kommit på denna resa.

• Fråga dig själv VEM DU ÄR. Är du tydlig, specifik i vad du levererar, vem du vill ha som medlem eller kan det kännas diffust. Fråga gärna någon i din marknad som du vet att du kan lita på men som trots det inte har ”inside” från dig utan som ser dig genom den marknadsföring du använder. Kanske en gammal vän eller en syster som du aldrig pratar jobb med. Fråga vem hon tror att din kund är så förstår du vad du har kvar att göra. Gör det nu!

• Varje gång som din Clubvärd gör en säljpresentation så skall din Club beskrivas så som du vill att den skall uppfattas. Varje gång du träffar företag i din marknad så skall du arbeta med detta. Varje gång du annonserar skall din annons andas detta. Varje gång du får en chans att visa upp dig och levererar en utomhusklass så skall du visa upp dig som den du vill vara. Varje produkt du levererar skall vara förenlig med din målgrupp.

Är Body Building kläder eller protein på 25 kilos säckar en sådan produkt?

Är affischer från dessa företag bra för dig?

Äter vi kosttillskott ur målarburkar?