Avslutets betydelse

Viking Bergström
Hur viktigt är det att få ett avslut för självkänslan och för statistiken?

Ja det är inget tvivel om att det man inom säljkretsar kallar för ”flow” existerar. Alla säljare har känt hur vissa dagar är katastrofala medans andra bara flyter.

Till största delen är detta en känsla som säljaren själv upplever och därför förmedlar i sitt kroppsspråk. Detta leder till att man får det man förväntar sig, man för bekräftelse efter bekräftelse på att det är en bra eller dålig dag.

Konsten är att utnyttja och förstärka denna känsla när det går bra, kanske dra till med ”Välkommen, du ser träningssugen ut! Så i dag skall du börja! Med massor av pondus och självsäkerhet. Du visar tydligt att du tror på kunden och på det du säljer. Alla köper!

Men på samma sätt skall du förtränga känslan som uppstår när det går dåligt. Då blir det gärna tankar som ”du vill väl inte heller börja”. Det är här du måste förstå att varje yrke är en roll.

Oavsett om du står på en teaterscen, är nyhetsuppläsare, doktor som pratar med patient eller säljare, så skall du spela din roll! Du skall sälja med ditt kroppsspråk och då måste du visa att du tror på både din kunden och din produkt, du måste bryta mönstret och gör om dagen till en bra dag! Avslutet kan då vara allt eller inget.

Statistiskt är ett avslut värt minst 10 000 kronor, detta om du säljer 12 månader på autogiro. Men det bygger då på att en genomsnittskund stannar i drygt 2 år. Ingen hänsyn är tagen till att han också tar med sig sina vänner.

Gör vi den typen av beräkningar och våra Clubvärdar är korrekt utbildade så kan beloppen bli astronomiska.

Därför är avslut en av de 5 viktiga saker vi mäter i försäljningen.