Att hantera frysningar

Helena Waller
Nu är det den tiden på året när du säkerligen oftare än annars får frågan från dina medlemmar om det går att pausa alternativt frysa träningskortet. Är du beredd på att bemöta detta professionellt?

Så snart du som ägare känner dig trygg och säker på varför frysningar ej fungerar så kommer detta ej vara ett problem. Du kommer lugnt och tryggt kunna svara på frågan så att du får en förstående medlem. Men svävar du på målet och bara säger nej så får du sannolikt en missnöjd medlem. 
Empty space, drag to resize
Nedan har vi listat ett antal anledningar till varför vi ej fryser våra medlemskap samt hur du kan bemöta dessa. (Härifrån krävs inloggning)

Vill du få ännu mer kunskap i ämnet läser du vidare från "Kort historik"

Månadsbetalningen baseras på en årsavgift och fördelas jämnt x 12
"För att komma ner i minsta möjliga administration för att hålla nere kostnaden för dig som medlem väljer vi att fördela din kostnad jämnt över året. Vill du slippa betala på sommaren skulle vi behöva ta ut ett högre pris på vintern, vilket skulle bli dyrare för oss att administrera och därmed en högre totalkostnad för dig som medlem."

Vårt pris tar hänsyn till att man inte besöker oss 2 mån/år
"Våra löpande medlemskap baserar sig på en årsavgift och under en 12-månaders period har vi räknat med att du som medlem ej besöker oss under totalt ca 2 månader." 

Fördelning av träningspassen

"Om du tänker att du betalar för ett år så kanske du räknar med att träna xx ggr under året. När på året du väljer att fördela dessa träningar är väldigt individuellt. Vissa tränar mer på sommaren, andra mer på vintern osv. En del tränar tyvärr för få ggr och andra är mer regelbundna. Når du 100 ggr per år så blir din kostnad endast xx kr/pass. Tränar du 100 ggr utspritt på 6 månader så är det ditt val, även om vår förhoppning är att du ska träna utspritt och regelbundet över hela året. Men alla vet vi att under ett år händer mycket i våra liv, såsom skador, sjukdom, resor osv." 

Jämförelsen
"Hos oss löper betalningen månadsvis precis som ditt abonnemang på Netflix, Storytel, TV-abonnemanget, bostadshyran osv. Dessa kan man aldrig "frysa".

"Precis som på exempelvis en golfklubb betalar du även hos oss i grund och botten en årsavgift. På golfklubben kan du i Sverige endast spela 6-8 månader varje år. Dessutom är de flesta golfklubbar inte lika generösa på att erbjuda månatlig avbetalning. Hade de gjort det så hade du inte kunnat frysa din betalning under vintermånaderna. Din betalning fungerar som en slags avbetalning fördelad över året. Dessutom har inte golfbanorna ens öppet på vintern till skillnad mot oss i gymbranschen, som har våra anläggningar öppet året om!" 

För den som påstår att utbudet blir sämre på sommaren
"Vi anpassar vårt utbud enligt beläggning och efterfrågan, därav att vi sätter gruppträningsschema och öppettider mer generöst över högsäsongen och lite mindre generöst under lågsäsongen istället för att ha en jämn fördelning enligt ett genomsnitt över året."

Motverkande aktiviteter

Empty space, drag to resize

Kort historik

Ingenting har debatterats så mycket som frysning av avtal. Egentligen borde det vara enkelt, vi har ingen anledning att ge någon rätten att frysa sitt avtal. Orsaken till varför detta ämne blivit så omhuldat är förmodligen för att;

- Vi själva infört systemet under 80-talet och nu förväntar sig kunden detta.
- Vi tror att kunden förväntar sig detta.
- Vi vet inte hur vi skall försvara ett borttagande av systemet.
- Vi vill inte eftersom våra konkurrenter har det (rädsla).

Men låt oss titta på vad försvaret för systemet innebär
På en stor anläggning strax utanför Oslo arbetade man framgångsrikt utan frysrätt under 3 år (95-97). Våren 98 klagade flera medlemmar och ville ha frysrätt på sitt avtal. Ägaren föll för trycket och gick ut i ett nyhetsbrev och informerade alla 4000 medlemmar att fr.o.m. nu fick alla frysrätt.
Sommaren 98 kostade detta beslut 1,1 miljoner!!!

Dessutom var det ett betydligt större antal medlemmar som aldrig kom tillbaka efter sommaren.Varför det, jo eftersom frysningen innebar att kunden måste aktivera kortet för att få tillgång till sin Club, valde de flesta att frysa avtalet långt in på hösten. Detta totala uppehåll fick många att tappa sin disciplin. I Australien har man löst detta genom att tillåta träning 2 gånger/månad under sommaren för att upprätthålla intresset. För detta betalar medlemmen endast en vilande avgift som motsvarar 50 kronor/månad. Resultatet blev att i stort sätt alla fryser sina avtal och tvingar sig själva att minska träningen över sommaren, kanske för att spara pengar.

Vi vill inte tvingas att införa dessa olönsamma avtal, som dessutom missgynnar alla parter. Om vi inte tillåter frysning kommer kunden tvärtom känna sig tvungen att utnyttja kortet, vilket leder till en aktiv sommar. Vi måste ta vårt ansvar och erbjuda kunden många roliga utomhusaktiviteter istället. Arbetar vi med denna filosofi får vi trogna kunder. 

Kan vi göra undantag?

Javisst, vi får aldrig glömma att vi är ett service företag i en liten marknad. Om vår kund har ett mycket bra skäl, t ex utlandsarbete i 6 månader, kan vi givetvis frångå regeln. Varför det? Jo, annars kommer medlemmen knappast välja oss när han kommer hem, men genom frysningen är han bunden att fortsätta det löpande kontraktet. Det kan också finnas humanitära skäl, men om vi lovar för mycket i våra avtalstexter kommer många som inte har dessa skäl berätta fantastiska historier för att övertyga dig. Om avtalet är tydligt är det du som bestämmer. 

Svår sjukdom och skada som betyder att träning är ansett att det ska undvikas kan också vara skäl till att göra undantag. Viktigt här med fingertoppskänsla, då vi också vet att träning i de flesta fall är bra både vid vissa former av sjukdom och de flesta skador. Men vi kan aldrig gå emot en läkarens råd hur mycket vi än vet att detta vore det bästa för vår medlem.

Frysförsäkring

Ett annat sätt att lösa detta är att erbjuda en försäkring. Framförallt används detta för att sakta backa från tidigare frikostiga frysningsregler. Om du inte tillåter frysning idag bör du inte falla för frestelsen att införa en försäkring.

Om du däremot erbjuder frysning kan detta vara en bra modell i rätt riktning. Frysförsäkringen skall i så fall stå i avtalet och kunden måste kryssa i JA eller NEJ på frågan, ”Väljer du att teckna en frysförsäkring?”. Priset för denna bör motsvara 1-2 månaders autogiro /12. De flesta kunder väljer då att avstå från denna försäkring. Valet är fritt och de flesta människor förstår att man inte kan frysa om man inte betalat för tjänsten. Avgiften ska debiteras månadsvis som en tilläggsavgift på ordinarie medlemsavgift.