Är gymträning prisvärd?

Viking Bergström
Först kanske man bör fråga sig, vad är det jag får? Här är några självklara saker som ingår.

Du lever ungefär 7-10 år längre om du tränar regelbundet, detta har man slagit fast i ett oändligt antal studier både i Europa och USA.

Din livskvalitet, speciellt under de 10 sista åren blir betydligt bättre, kanske du spelar golf i stället för att ligga i sjuksäng eller sitta i rullstol.

Med denna typ av jämförelser som i exemplet ovan är det nog tveklöst prisvärt att träna. Men varför just på gym?

Det kan finnas stora fördelar:
1. Om du behöver hjälp så finns det idag utbildad personal på alla så kallade bemannade anläggningar. Här bör du som söker vägledning se upp för så kallade nyckelgym, dessa är obemannade och om de har instruktörer så är detta endast vid tidsbokning. Det är därför viktigt att ditt medlemskap ger dig minst en så kallad bemannad anläggning i den stad du bor i.

2. Det flesta anläggningar erbjuder också personlig träning, något som blivit mycket populärt under de senaste åren. Fördelarna är många t.ex. kan du få hjälp med allt från kostråd till träningstekniker.

3. Variationsmöjligheterna är mycket stora på en gymanläggning. Oftast kan du välja mellan att träna i grupp eller för dig själv. Du kan träna olika muskelgrupper som du kanske har problem med, så som rygg och nacke. Du kan träna kondition på många olika sätt, t.ex. cykla och springa. Kanske för att du vill förbränningsträna.

4. Gym fungerar alltid, oavsett årstider. I gym branschen har de flesta öppet 360-365 dagar/ år. Det är också ganska vanligt att träning kan ske före man åker till jobbet och långt in på kvällen. Få branscher erbjuder så generösa öppettider.Vad ska det kosta?

Om du väljer ett klassiskt medlemskap där du har rätt till allt, under alla öppettider och full frihet att fräna på anläggningar som tillhör amma kedja eller nätverk, så kostar det normalt 500-700 per månad och då har du sannolikt största chansen att lyckas med din träning. Att välja kort som bara gäller på förmiddagen eller andra typer av begränsningar kommer också begränsa dina val, dina möjligheter och dina chanser att lyckas!

Sök inte billig träning, sök det ställe där du trivs, där du får hjälp, där du känner dig trygg, där du hittar likasinnade och där du vet att träningen kommer bli av!

Ska man välja långsiktiga avtal?
Ja, när du hittat den anläggning du trivs på så skall du alltid ta ett långsiktigt beslut, du ska välja din livsstil! Detta innebär kanske att du binder dig ett år och sedan rullar avtalet med en eller någon månads uppsägning. En annan anledning att bestämma sig är förstås att du då får tillgång till det man normalt kallar Club-förmåner, det kan t.ex. vara cms-travelpass som ger dig rätt att träna i andra städer både inom Sverige och utomlands.

Självklart blir det också billigare.