Är du arbetslös eller trött på ditt jobb?

Viking Bergström
Kanske du saknar utbildning eller arbetslivserfarenhet.

Jag stöter på otroligt många ungdomar som får sitt första jobb i vår bransch. På mina utbildningar som oftast är en eller två dagar så är det minst fem oftast tio som platsar i denna kategori. Totalt har jag mer en 60 sådana utbildningar per år.

Gemensamt för dessa ofta ganska unga människor är att de lyckas väldigt bra! Det kanske går en utbildning för att bli medlemsrådgivare eller receptionister på ett gym, de har inte tidigare arbetslivserfarenhet och några dagar senare har de ett fast jobb! Såhär har det varit i över 15 år, men detta gäller vår bransch!

En bransch som stadigt växer. Idag träffar jag ofta människor som gick mina utbildningar för tio år sedan och nu kanske de bytt bransch eller befordrats till nya tjänster, vissa har startat eget i vår bransch.När jag ser detta och all den positiva energi som vår bransch genererar så blir jag förstås stolt och glad. Få branscher drar till sig så mycket bra människor som vår bransch. Men jag ser också hur många ungdomar idag saknar ett mål, en morot. Dessa ungdomar har redan en platt-TV och en IPhone, de orkande inte gå ut gymnasiet eller de fattar helt enkelt inte varför man ska arbeta för det är skönare att ”chilla”. Jag tycker inte att vi ska moralisera över denna grupp för eftersom det är många så är det betingelserna i samhället som fostrat dem till detta.

Om vi struntar i vems fel det är så kan vi fundera på vad som kan göras.Själv tror jag att alla människor drivs av sina drömmar så därför är det viktigt att drömma! Om du känner en ung människa utan drömmar så tycker jag att det är ditt ansvar att hjälpa den personen så att han eller hon förstår vad som saknas. Jag kan bli galen när allt beskrivs som kolsvart, tex bankkriser och lågkonjunkturer, detta tar bort drömmar, människor förlorar hoppet! Idag läste jag att det var ovanligt dystra rapporter från USA där ”bara 55 procent av bolagen har slagit förväntningarna”.

Läser man vidare så har ytterligare en grupp levt upp till förväntningarna och slutligen har en grupp på 21 procent kommit in lägre en förväntningarna. Men vilka var förväntningarna och varför ska vi oroa oss? När Telia igår bara hade en vinst på över 6 miljarder under senaste kvartalet så får man panik, det skulle varit helt annat om man haft 7 miljarder för då skulle man ha överträffat förväntningarna.

Uppriktigt sagt ger denna mediabevakning en komplicerad bild av världen som tenderar till att ta ifrån människor deras hopp.För 100 år sedan när vi var glada om alla barn i familjen kunde äta sig mätta hade vi stora drömmar om framtiden. Ordet I-landsproblem var inte uppfunnet och vi slogs för vår existens.

Om du är ung och saknar drömmar så rekommenderar jag dig att söka upp vår bransch, om du representerar vår bransch så uppmanar jag dig att anställa dessa ungdomar!