Använd ord som uppmuntrar lycka

Viking Bergström
Vi är våra vanor. Att utföra något excellent är alltså inte en handling, utan en vana.

– Aristoteles
Forskare menar att, med lite viljestyrka tar det ungefär 30 dagar för en person att behärska en ny vana. Ibland hör man 21 dagar, ibland 28 men oavsett detta så verkar de flesta överens om att vi kan förändra vårt beteende permanent vilket leder till några spännande möjligheter. Tänk om du är den där buttra typen som kan bli den där glada och trevliga typen, vad skulle de få för konsekvenser i ditt liv?

Som ett rent experiment slutade jag att dricka kaffe för ungefär 2 månader sedan, varför? Varför inte? Det känns inte som ett jätte beslut men jag kom inte på något annat som behövde justeras just då… Nu när jag inte är någon kaffedrickare längre så kan jag fundera på vad jag har vunnit. Å ena sidan har jag säkert nått några hälsoeffekter men bortsätt från dessa så har jag bevisat för mig själv att jag härskar över mig själv, jag har karaktär och därmed ökar mitt självförtroende och min självkänsla. Kan jag bestämma mig för vad jag vill göra så mår jag bättre! Motsatsen vore ju att vara ett offer för omständigheterna.Så vill du förändra dig själv? Då finns det många strategier. Om det är något så enkelt som att sluta dricka kaffe så är det bara att göra det och sedan njuta av varje dag som du förmår att kontrollera dina vanor. Men säg att du skulle vilja ändra din personlighet från tyst och tråkig till glad och intressant. Då kan du knappas göra detta genom enbart ett viljeyttrande.

Du behöver en strategi och säkerligen kommer du då behöva de där 30 dagarna för att genomföra hela personlighetsförändringen. Jag lärde mig en gång att ska man äta en hel gris så är det lämpligt att skiva upp den i baconskivor. Samma filosofi gäller för att göra positiva förändringar i ditt liv, en sak i taget. Genom att börja med det lilla behöver du inte massor med motivation för att komma igång. När du lyckas, får du mersmak, precis som när jag slutade med kaffet. Den positiva spiralen har börjat!

Det är snart december och därför skulle jag föreslå att du tar del av mina tips och praktiserar dem i julmånaden. Om du gör detta kan du kliva in i nästa år som en ny människa!

Nu börjar jag en serie utmaningar som jag rekommenderar att du försöker åstadkomma under december. Om de utförs noggrant så kommer de skapa en ny positiv vana i ditt liv. Ja, det finns några mindre överlappning mellan några av dem. Och nej, du behöver inte göra alla på en gång. Du kan välj 2 till 5 stycken och fokusera på dessa under julmånaden. Gör det helhjärtat, se till att du framgångsrikt slutför utmaningen. Sen när du känner dig bekväm med dessa vanor, utmana dig själv med några fler nästa månad.

Här kommer första utmaningen:
– Använd ord som uppmuntrar lycka 
– Vanligtvis när du frågar någon ”Hur de mår” så får du svar som, Jag mår bra, jag är ok, man får inte klaga, jodå… osv. Inte särskilt engagerat och upplyftande, frågan är varför? Tänk om de skulle svara ”jag mår fantastiskt!” Det skulle få de flesta att le och du skulle genast må sådär som du vill må. Om du är frisk, om familj är frisk och om du lever i ett fritt land, varför ska du då låta som om det handlar om att överleva? Du har en anledning att vara nöjd och lycklig! Skillnaden är ordvalen som styr din attityd!

Försök att välja dina ord under december månad så att du uppmuntrar andra människor till ett leende!