Andning och träning

Viking Bergström
Vill du öka din uthållighet under träning? Jag tänkte väl det, det vill nog alla.

Oavsett om vi är motionärer eller elit så vill vi få ut så mycket som möjligt av träningspasset. Då är det viktigt att du andas med näsan! För många är detta som en ny pusselbit för vi vet ju redan att balans mellan träning och vila, mental träning, kost och träningsteknik är viktigt, men andningen är en bortglömd kunskap som bara vissa sporter tränar medvetet, exempel på detta är kampsporter, yoga och tennis.

Men hur många tränar aktivt på att förbättra andningen när man joggar? Själv tänker jag lägga stort fokus på min andning när jag golfar! Träna med munnen stängd (så mycket det går).

Näsandningen främjar hälsan och minskar stress. Du håller dig friskare.Näsandning ökar syreupptaget Kvävemonoxid som produceras i bihålorna följer med ner i lungorna och ökar syreupptaget med 10%Förlängd utandning ökar avslappning vilket gör att pulsen sjunker, vilket är optimalt för förbättrad idrottsprestation.Aktivitet på utandning ökar kraft och fokus. Titta gärna på hur en tennisspelare eller fotbollsspelare andas vid tillslag.

Fokus på andning ger ökad koncentration. Lyssna på din andning så finner du ett fokus. Lätt när man dyker men även i styrketräning faktiskt.

Näsandning ger snabbare återhämtning men också ökad uthållighet och styrka samt mindre träningsvärk.

Näsandning ökar fettförbränningen när syresättningen är god kan också mera fett användas som bränsle. Bättre syresättning skapar dessutom mer koldioxid och mindre mjölksyra. Höga koldioxid-nivåer bygger upp pH-bufferten.

Om du fortfarande tycker att andningen sköter sig själv så är det ok, men jag gillar att optimera min träning så jag tar detta på allvar.