7 goda vanor fyller 25 år

Viking Bergström
7 Habits of Highly Effective People, Stephen R Covey

Boken som fyller 25 år i år och som sannolikt är den största inom personlighetsutveckling, ledarskap, managementlitteratur genre.

Själv blev jag så begeistrad när jag läste den att jag köpte den på kassettband för att kunna lyssna på den i bilen. När den, ett år senare, kom ut på svenska (Att leva och verka till 100%) köpta jag den en 3:de gång! Ytterligare några år senare fick jag se hela föreläsningsserien på VHS, något som bara en liten grupp fått göra eftersom Stephen aldrig ville att hans föreläsningar skulle spridas på det sättet. Han levde ju på sina föreläsningar. Stephen Covey gick bort 2012.

Så här beskriver Wikipedia denna bok:I denna bok utvecklar författaren sin tes, att det finns sju grundläggande och tidlösa principer som all mänsklig verksamhet och alla kontakter mellan människor ytterst vilar på.

Dessa så kallade ”7 goda vanor” är:
Proaktivitet
Börja med målet i sikte
Gör det viktigaste först
Tänk vinna/vinna
Sök först att förstå, sedan att bli förstådd
Skapa synergi
Vässa sågen 

Dagligen ser jag exempel på sådan som skulle kunna göras bättre, sådant som boken belyser. Låt mig ta ett exempel där Stephen pratar om gåsen som värper ett gyllene ägg varje dag. Gåsens ägare är förstås glad och lever gott på den inkomst som detta inbringar. Men ”mycket vill ha mera” och snart slaktar han gåsen för att få ut alla äggen på en gång. Då får han ett sista ägg och därefter har han ingen gås. Vi lär oss alltså att jobba metodisk och långsiktigt för att skörda resultat.

Tittar vi på vår bransch så kan vi hitta ganska mycket kortsiktigt tänk med rabatter och supererbjudanden som bara sänker varumärkets värde.

Trots att boken nu fyller 25 år så rekommendera jag alla att läsa den.