15 lektioner i företagande av Richard Branson

Viking Bergström
På www.openforum.com hittade jag denna story. Eftersom jag är ett stort fan av Richard Branson så valde jag att översätta allt.

På papperet är den globala entreprenören Sir Richard Branson större än livet: en entreprenör med över 360 bolag, ordförande för Virgin Group, författare, äventyrare, riddare, beskyddare, kajillionär*, blivande rymd resenär med ett tuff mantra, “Screw it, let’s do it.” (*ett ospecificerat stort tal) 

Du tror att du gör ett bra jobb, och sedan träffar du den där killen.
Branson utstrålar ödmjukhet, vilket är särskilt förvånande eftersom han har anledning att vara allt annat än just det. Med andra ord, om ett kolossalt ego någonsin vore berättigat, så skulle det vara klädsamt på just Bransons. 

Som ordförande för Virgin Group, har han blivit en global ikon som lyckats mot alla odds. Men mycket av det Branson gör har beröringspunkter med småföretagare som kämpar för att differentiera sig på sina marknader. Skillnaden är bara att han gör allt i större skala. 

Några saker som Branson sagt 

1. Stora vs. små företag
”Small is beautiful”, säger Branson. Detta kan låta märklig, tillade han, men han ser inte storleken som en konkurrensfördel. 

Hans Virgin Records är inte den största i musikbranschen, men år 1992 gick Rolling Stones över. Virgin Airlines har bara 37 flygplan kontra normala bolag som har en flotta på drygt 700 plan. Det är bättre att knoppa av ett företag till ett annat mindre företag (som Virgin Atlantic knoppad av till Virgin America) än att växa sig större, tror Branson, eftersom mindre företag kan agera kvickare och mer kundfokuserat. De kan också behålla sin ”FRÄCKHET” som ofta gör dem banbrytande om de förblir relativt kompakta. 

2. Varumärke
Branson tror att ”framstående varumärken är uppbyggd kring framgångsrika människor som konsekvent levererar bra kundservice, varje dag.” Ytterst är ett varumärke bara så bra som produkterna bakom det. Ett företags högsta prioritet är att lyckas med produkterna och sedan svepa ett bra varumärke runt dem. ”Du kan inte lura människor” säger Branson. 

3. Inspiration från naturen
Virgin har ”mycket gemensamt med humlor” enligt Branson. Aerodynamisk tyder allt på att humlans biologi hindrar den från att flyga, det borde inte fungera. ”Men det går bara ut och gör det.” 

4. Se genom kundens ögon
Hans inspiration, som ledde till att han startade Virgin Airlines växte fram ur hans egna eländiga erfarenheter som passagerare på kommersiella flygbolag, fyllda av ”hemska service.” Virgin utmanade de stora ”väloljade marknadsförings maskinerna” säger Branson. 

”Vi visste inte hur mycket vi inte visste”, tillade han. ”Vi hade ingen aning om hur allvarligt flygbolagen såg på sig själva, så vi tittade på det helt ur resenärens perspektiv.” 

5. Positionering
Virgin beslutat sig för att konkurrerar med service snarare än pris, som ett sätt att särskilja sig från andra flygbolag. ”Vi fokuserade på vad vi kunde bäst, nämligen underhållning” säger Branson. Han positionerade flygbolaget som en ”väl prissatta produkter som skulle göra flygandet kul igen” via förmåner som en bar ombord, massage, el vid varje säte, flexibilitet att beställa maten, vid din plats när du vill det, och så vidare. 

”Vi var inte ute efter att bli störst, men definitivt att vara bäst”, tillade han. 

6. Anställda
De flesta företag söker medarbetare med relevant erfarenhet först. Men redan från starten har, Virgin ”prioriterat vänlighet över erfarna”, säger Branson. De sökte upp anställda som hade nya perspektiv, bra attityder, och som ville ha roligt, därefter tränade de dem att göra sitt jobb. De som kom med erfarenhet från andra flygbolag var de som i huvudsak ”hade lärt sig hur man inte ska göra sitt jobb”, sa han. 

Branson tror också på att ”se insidan”. ”Vi försöker att titta på människor inifrån”, sa han ”då vet vi deras svagheter och styrkor.” Dessutom, utmanar vi ofta människor att göra karriär över den position de själva tänkt sig. ”Vi tar en risk. Du kan börja som en städerska och gå till toppen. ”Dessutom, väljer vi insidan så ”moralisera vi inte över människor i företaget ” lägger Branson till. 

7. Lyssna på kunder och anställda
Branson är känd för sin personliga ledarstil. Tidigt skrev han månadsbrev till alla Virgin Group anställda och varje anställd fick hans hemtelefonnummer. Han valde samma öppenhet inför kunderna, ibland ringde han slumpmässigt utvalda kunder för att fråga om deras erfarenheter på hans flygbolag, som ett exempel. ”Engagera dig i människor”, säger Branson ”ett samtal kan förändra världen” han säger också ”Vi gillar att lyssna på våra kunder, eftersom det är en möjlighet att vara kreativ”. 

8. Sociala medier
För företag erbjuder sociala medier både utmaningar och möjligheter, säger Branson. Till exempel kan en missnöjd Virgin passagerare använda en social media plattform som en megafon, för att klaga, när ett telefonsamtal kanske skulle lösa problemet. Men på samma gång, kan sociala kanaler hjälpa dina kunder att hitta varandra på resa, vilket gör att gemenskap ombord på ett flygplan blir varmare, vänligare och allt känns lite mindre. Branson menar att när företag är bra på att aktivt bevaka och reagera, hjälper sociala medier företaget att förutse behov. Till exempel, när en passagerare uttryckte sin oro på Twitter om huruvida han skulle hinna med sitt anslutande flyg, såg Virgin-personalen till att han gjorde det. 

Sociala kanaler kan även erbjuda omedelbar feedback och användas vid marknadsföring och försäljning: När Virgin America annonserade sin biljett försäljning på Twitter, blev det den fjärde högsta försäljnings dagen i flygbolagets historia. 

9. Sinne för humor
Närma dig alltid affärer på ett lekfullt sätt och med en frisk humor, ha roligt, detta är viktigt. Virgin har ”byggt sin verksamhet på gratis reklam, och till stor del med ett sinne för humor”, säger Branson. Ha en ”fräck” inställning till verksamheten. Är du kul så ”gräver detta sakta ut konkurrenterna” och hjälper till att sätta ditt namn på kartan, tillade han. 

10. Misslyckande
Entreprenörer tar risker, sa Branson, men som en sådan ”får du inte vara rädd för att misslyckas.” Misslyckandet skadar inte ditt rykte så mycket som den rädsla som gör att du avstår, sade han. Det är roligare att utmana sig själv att lyckas än att inte agera av rädsla för att misslyckas, i synnerhet som framgång föder framgång: ”Om du kan driva ett företag väl, bör du kunna driva fler företag på samma sätt” 

Sanna entreprenörer ”älskar att utmana sig själva, och älskar att utmana människor runt omkring sig”, särskilt när det gäller att lyckas i svåra marknader. 

11. Fascination för rymdresor
Branson grundade Virgin Galactic 1990 med ett mål att göra kommersiella rymdresor genomförbara, men idén växte fram ur en lång tids passion för en idé som han arbetat hårt för att göra verklighet av. (Vilket förresten är, precis vad företagare gör mer allmänt, i andra branscher.) 

Hans fascination för rymdresor slog rot när han (tillsammans med resten av världen) såg den första bemannade rymdfarkost landa på månen 1969. Efter att ha sett Apollo 11, sa han, ”jag antog att jag skulle gå ut i rymden.” Och decennier senare arbetade han för att utveckla ett återanvändbart, säkert rymdskepp som skulle kunna göra rymdfärder till verklighet. Nu, säger han att, kommersiella rymdfärder bara är ett år eller något år borta. 

12. Vikten av företagskulturen
Allt handlar om de människor du anställer för att driva ditt företag, säger Branson. De som driver företaget måste älska det, och de måste också tro på de produkter du säljer. Verkställande direktören ska bry sig lika mycket om städpersonal, operatörerna i växeln som bolagets styrelseledamöter. 

Virgin Group försöker upprätthålla lika många män och kvinnor i sina styrelser och i sin bemanning. Alltför ofta är styrelser överväldigande manliga, säger Branson, men han tror att företag gynnas av en mer jämn fördelning. 

13. På fest med anställda
Det är viktigt för chefer och ledning att lära känna människor på ett personligt plan, utanför arbetet. ”Vi uppmuntrar till så mycket festande som möjligt”, säger han. 

För cheferna innebär det att bo på samma hotell som personalen och hänga i baren med dem. ”Du får ärlig feedback på en bar”, tillägger Branson. 

14. Framgång
Med framgång kommer rikedom och berömmelse, men också enormt ansvar att hjälpa andra människor och förbättra den värld vi lever i, sade Branson. Han tillbringar nu sin mesta tid med humanitära och sociala frågor. 

15. Vilken verksamhet är hans favorit
Branson själv är inte operativt ansvarig i någon verksamhet, eftersom han har blivit expert på ”konsten att delegera”, säger han. Men de företag som intresserar honom mest tenderar att vara de som kämpar. 

”De företag som jag står närmast är de som blev mobbade som barn, jag tenderar att spendera mer tid med dem än med andra företag” kanske för att hjälpa till att styra dem på rätt spår.